DETALJNA ANALIZA

VRDOLJAK O POREZNOJ REFORMI 'Predložena reforma nema vizije kako će Hrvatska izgledati. Časna pionirska od ministra financija nije dovoljna'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka (HNS) ustvrdila je u ponedjeljak da u paketu poreznih zakona koje je Vlada uputila u saborsku proceduru nema vizije ni odgovora kako će Hrvatska izgledati za 3, 5 ili 10 godina, a veliki je nedostatak što vladajući nisu uzeli u obzir strateške dokumente Hrvatske kojima je definiran gospodarski smjer.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je na konferenciji za novinare da će u saborskoj raspravi u detalje ulaziti u analize i posljedice svakog pojedinog prijedloga. Smatra da se radi tek o izmjeni poreznih zakona, a ne o poreznoj reformi koja zahtjeva izmjenu funkcioniranja poreznog sustava, a ne izmjenu stavki poreznih opterećenja ili rasterećenja.

Drugi je veliki nedostatak, kaže Vrdoljak, što vladajući u izmjenama nisu uzeli u obzir strateške dokumente, a može se vidjeti i da se dezavuira strategija razvoja turizma. Također se vidi da nije pročitana industrijska strategija jer se ni jednim dokumentom ne vidi prijedlog izmjena koji će podržavati realizaciju industrijske strategije.

Hrvatska ekonomija ostaje uvozno orijentirana

Vrdoljak stoga upozorava na vrlo izglede posljedice poreznih izmjena - hrvatska ekonomija ostat će uvozno orijentirana. S predloženim rasterećenjem poreza na dohodak, a bez podrške obrazovanju, inovacijama i istraživanjima, dogodit će se povećanje osobne potrošnje i rast uvoza.

Podsjetio je da je Milanovićeva Vlada u 2015. ušla s pozitivnom platnom bilancom, što znači da je Hrvatska više izvezla usluga i roba nego što je uvezla. Ako se pristane na predloženu poreznu reformu bez amandmana i strateške vizije dogodit će se opet zamjena trenda i situacija iz 2007. i 2008., rekao je Vrdoljak.

Upozorava također da će promjene u porezu na dohodak bez jasnog kriterija kompenzacijskih mjera za jedinice lokalne i regionalne samouprave odvesti zemlju u još veću centralizaciju. "Samo časna pionirska riječ od ministra financija nije dovoljna", rekao je. Europska praksa pokazuje da veći stupanj decentralizacije donosi veći stupanj razvoja, dok Hrvatska najavljenim izmjenama ide korak nazad.

Vrdoljak je pohvalio namjeru povećanja dohotka, zadržavanja opće stope PDV-a, poreznog rasterećenja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika, te smanjenja PDV-a na inpute u poljoprivrednoj proizvodnji.

No, kritičan je što se u izmjenama nigdje ne spominje snižavanje PDV-a na ITC industriju, jednu od najbrže rastućih industrija koja je dominantno izvozna, dok se istodobno priča o smanjenju PDV-a za autosjedalice, koje ne proizvodimo niti ih puno kupujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:45