ČETVRTAK ISTINE

VRDOLJAK O SJEDNICI VLADE KOJU ČEKA CIJELA HRVATSKA 'HNS-ovi ministri sigurno neće sjediti pored Plenkovića i glasovati protiv njega. To su cirkusi!'

 
Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković
 CROPIX

Članovi Vlade iz kvote HNS-a neće biti na sjednici u četvrtak ako na njoj bude prijedlog proračuna za iduću godinu bez ukalkuliranih izdvajanja za zaposlene u obrazovanju jer, kako je u utorak izjavio čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak, ne žele glasati protiv proračuna i na taj način raditi cirkus od hrvatske politike.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u razgovoru za Hrvatski radio da je pod hitno potrebno riješiti pitanje situacije u obrazovanju.

- Hrvatska je realnost, ako nam išta treba biti važno, onda je to obrazovanje. To nam garantira "bolje one" koji će voditi zemlju za 20 godina. To je hrvatska realnost. Danas na tome i počiva naša politika i mislim da je to danas vrlo realna hrvatska realnost. Imamo gospodarski rast, imamo stabilno gospodarstvo. Izbjegavamo kaose, ali se nećemo dati ucijeniti. Ucjena je kada ti netko ne da provesti svoju politiku koju si najavio, prezentirao i dobrim dijelom odradio u zadnje dvije i pol godine.

No druga strana, HDZ, HNS-ove stavove također shvaća kao ucjenu...

- Ja se isto osjećam ucijenjenim kao i neki pojedinci iz HDZ-a. Ali to je potpuno irelevantno. Relevantno je da imamo problem u školama, da imamo problem u odnosima sa sindikatima, da imamo problem u provedbi reforme, a djeca i roditelji imaju problem u organizaciji svojeg života. Ako se vratimo na taj sadržaj, onda ćemo brzo sjesti za stol da počnemo rješavati probleme koje ljudi u dnevnim rutinama imaju. Ali ako netko želi jer mu se reforma ne sviđa, jer misli da je loša, jer mislim da nije do nje trebalo doći, onda nam to treba reći i više neće biti naš partner.

Što se može očekivati u četvrtak na sjednici Vlade gdje bi trebala biti odluka o proračunu za 2020.?

- HNS je uvijek nudila rješenja i donosila rezultat, ma koliko bili odmetnici za neke u političkom životu. Bio sam u Vladi Zorana Milanovića, bilo je tema oko kojih se nismo slagali. Ali koalicijske vlade su koalicijske vlade, to je pitanje socijalne inteligencije i kompromisa i interesa zemlje u pojedinim trenucima.

Hoće li "tajnica pripremiti papire za smjenu HNS-ovih ministara, kao svojedobno za smjenu MOST-ovih ministara".

- Ne bih si nikad dozvolio, a mislim da ne treba niti premijer sebi dozvoliti da na njegov prijedlog Vladu koju je on sastavio, da dio Vlade bude protiv. Mi to nećemo dozvoliti, sigurno nećemo sjediti u Vladi, a da ćemo glasovati protiv. To su cirkusi. Ne trebamo u toj mjeri banalizirati politički život. Ili smo dio Vlade ili nismo dio Vlade, bez neke velike gorčine. Svatko jasno izlazi sa svojom političkom platformom, rezultatima i autoritetom pred građane. Nemojte misliti da će se dogoditi situacija da će članovi Vlade ispred HNS-a sjediti u Vladi pored premijera Andreja Plenkovića i glasovati kontra njega. To je prostituiranje nekih procesa koje ne trebamo raditi, zaključuje predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:32