VELIKI DUGOVI

Vrdoljak u stečaju: Od HAVC-a zatraženo još 210.000 kuna za film ‘General‘

Nakon završetka snimanja Generala neki od sudionika istupili su u javnost zbog neisplaćenih honorara ili nepodmirenih dugovanja

Antun Vrdoljak

 Marko Todorov/Cropix

Trgovački sud u Zagrebu za 7. srpnja zakazao je skupštinu vjerovnika Kiklop filma d.o.o, u stečaju, produkcijske tvrtke Andrije i Antuna Vrdoljaka, na kojem će se odlučivati i naplati potraživanja od 210.000 kuna od HAVC-a za film "General" o životnom putu Ante Gotovine.

"Uvidom u dokumentaciju dostavljenu stečajnom upravitelju, postoji mogućnost da HAVC nije isplatio 210.000 kuna za sufinanciranje odobrenog filma 'General', što je ugovoreno odredbom ugovora o sufinanciranju proizvodnje dugometražnog igranog filma 26. rujna 2016.", navodi se u prijedlogu stečajnog upravitelja Valentina Jakovca.

Istim člankom navedeno je da će 210.000 kuna, odnosno pet posto od ukupno ugovorenog iznosa osiguranog novca za "Generala", biti isplaćen nakon kolaudacije i nakon što se utvrdi da su sve odredbe spomenutog ugovora ispunjene.

No, stečajni upravitelj u dopisu navodi da Kiklop film ima još nenaplaćenih potraživanja i to od osnivača te produkcijske tvrtke Andrije Vrdoljaka s osnove pozajmice od 57.850 kuna te novčano potraživanje prema Ivani Vrdoljak – pozajmicu od 98.000 kuna. Osim toga, navodi se i pozajmica Mediteranu film d.o.o., tvrtki Andrije Vrdoljaka registriranoj na istoj adresi kao i Kiklop film, od 47.000 kuna.

Stečaj Kiklop filma bio je otvoren lani u kolovozu, nakon što je sredinom ožujka Kiklop film dostavio dopis zagrebačkom Trgovačkom sudu u kojem se isticalo da nema pokretnu i nepokretnu imovinu te nije sposoban podmiriti dospjele obaveze zbog kojih je Fina pokrenula skraćeni stečajni postupak.

Prozivke zbog neisplaćenih honorara i dugova

Dopis koji je potpisao Andrija Vrdoljak, sin redatelja i bivšeg generalnog direktora HRT-a Antuna Vrdoljaka, uslijedio je nakon sudskog poziva da u sklopu predloženog pokretanja skraćenog stečaja podnese popis imovine i obaveza tvrtke s više od tri milijuna kuna utvrđenog duga. Kiklop film, koji je između ostalog producirao seriju i film General, bio je i blokirana, a zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka podnijela je Fina.

Tvrtka je u vlasništvu oca i sina, Antuna i Andrije Vrdoljaka koji su u sudskom registru navedeni kao osnivači, a Andrija Vrdoljak i kao direktor tvrtke na zagrebačkom Dobrom dolu registrirane 2015. s 20.000 kuna temeljnog kapitala.

Najveći projekt Kiklop filma, serija General o životnom putu generala Ante Gotovine, bio je predmet brojnih kritika u medijima, ali i napisa o financiranju tog projekta.

U medijima se isticalo da je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) platio 4.2 milijuna kuna, a HRT je, zahvaljujući potpisu bivšeg v.d.-a glavnog ravnatelja Siniše Kovačića na samom kraju njegovog mandata, za taj projekt izdvojio oko 9.6 milijuna kuna. Kako se navodilo, taj film i seriju podržali su i Grad Zagreb s oko 1.8 milijuna kuna, Ministarstvo obrane s dosad nepoznatim iznosom, HEP, ali i brojne jedinice lokalne samouprave.

Nakon završetka snimanja Generala neki od sudionika istupili su u javnost zbog neisplaćenih honorara ili nepodmirenih dugovanja, a neki su i pokrenuli ovrhe protiv Kiklop filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:41