KOME VJEROVATI?

VRDOLJAK 'Za privatizaciju Petrokemije nisam čuo' PEJNOVIĆ 'Privatizacija Petrokemije u planu je za 2013. godinu'

Kako je naglašeno u utorak u Kutini, Stožer za obranu Petrokemije neće dozvoliti privatizaciju tog trgovačkog društva u većinskom državnom vlasništvu
 Miroslav Kiš/CROPIX

Stožer za obranu Petrokemije od jučer je u dilemi - kome vjerovati. Naime, istog dana kada je u Kutini Stožer za obranu Petrokemije rekao da ni po koju cijenu neće dati da se rastrančira i rasporoda Petrokemija pa radnicima podijele otkazi, što je dosadašnja praksa restrukturiranja i privatizacije poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, dva državna dužnosnika iznijela su različite izjave o privatizaciji jedinog hrvatskog proizvođača mineralnih gnojiva. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je: ''Ne znam otkud takva informacija o privatizaciji Petrokemije. Za nju nisam čuo ni u kuloarima'. U isto vrijeme, iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom ostaju kod svoje tvrdnje da se i dalje razmišlja o privatizaciji kutinske tvrtke.

Kako su nam potvrdili u Stožeru za obranu Petrokemije za ideju o privatizaciji njihove tvornice oni su čuli preko medija, odnosno pročitali su je u intervjuju koji je jednom hrvatskom magazine dao predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović . On je rekao kako je u planu privatizacije za 2013. godinu i kutinska tvornica mineralnih gnojiva. Zanimljivo je da je, dok je trajala tiskovna u Kutini, prema tvrdnji glasnogovornika Stožera Željka Klausa, Mladen Pjenović zvao u Kutinu. - Eto vidite kako to ide. Mi smo pisali, zvali, molili i kumili da nam se odgovori što se planira, ali se nitko nikada nije htio odazvati. Sada kada smo aktivirali Stožer, kada smo jasno poručili da smo mi do sada uspješno obranili Petrokemiju, te da ćemo to učiniti i ovaj šesti put u zadnjih deset godina, sada zovu.

Kako je naglašeno u utorak u Kutini, Stožer za obranu Petrokemije neće dozvoliti privatizaciju tog trgovačkog društva u većinskom državnom vlasništvu, već se poziva na odredbe Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije i traži da se Petrokemiji omogući da iskoristi uvjete slobodnog pristupa tržištu plina u Europi, što će biti mogućer ulaskom Hrvatske u EU. - Našu osnovnu sirovinu - plin uvijek smo plaćali barem 30 posto više nego naša konkurencija u Europi, unatoč tome što Hrvatska ima 70 posto vlastitog plina. To nije spriječilo monopolističku Inu da nam po principu 'uzmi ili ostavi' nameće ugovor u kojem je cijena kao da je sav plin iz uvoza, iz Rusije, rekao je glasnogovornik Stožera Željko Klaus. Nastavio je kako je preskupi plin osnovni razlog gubitaka Petrokemije u prošloj godini. Naime, pojasnio je Klaus, Vlada je ograničila cijenu plina za industriju, a pritom iz zaštite izuzela Petrokemiju i HEP, čime je izravno omogućila dodatnu zaradu Ini , a HEP i Petrokemiju dovela do gubitaka.

Predstavnici Stožera protive se i imenovanju triju novih članova Uprave, jer ih smatraju nedovoljno stručnima za vođenje tvornice, te dodaju kako je njihova jedina zadaća da pripreme Petrokemiju za prodaju, kroz programe restrukturiranja i kroz, otkaze radnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:14