NESTABILNA ATMOSFERA

VREMENSKA STIHIJA NE JENJAVA Olujni vjetar zatvorio autoceste i mostove! Danas i sutra stiže novi snijeg

 Zvonimir Barisin / CROPIX

Hrvatska se jutros probudila okupana kišom kao i posljednjih dana. Nažalost, ni krajem tjedna neće stići poboljšanje vremena, tek povremena stabilnija razdoblja.

Državni hidrometeorološki zavod javlja kako će danas u unutrašnjosti biti pretežno, a na Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima.

Mjestimice će biti kiše, uglavnom u unutrašnjosti, a u Gorskom kotaru i Lici ponegdje je moguća susnježica i snijeg. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, ponegdje s jakim udarima.

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura, a samo u južnoj Dalmaciji istočnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 4 do 9, niža u gorskom području, te od 9 do 14 Celzijevih stupnjeva na obali i otocima, priopćili su iz DHMZ-a.

Vremenska prognoza za Hrvatsku, 25.2.2015.

Sutra nas također očekuje promjenjivo vrijeme s naznakama stabilnije fronte. U početku većinom oblačno mjestimice sa slabom kišom, a u gorju ponegdje i snijegom. Već prijepodne postupno razvedravanje, najprije na sjevernom Jadranu, a sredinom dana i poslijepodne na ostalom dijelu obale te u zapadnim krajevima unutrašnjosti.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a duž većeg dijela obale jaka, na sjevernom dijelu prijepodne i olujna bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 5 do 10, a najviša dnevna između 6 i 11, na Jadranu od 10 do 14 'Celzijevaca'.

Vremenska prognoza za Hrvatsku, 26.2.2015.

Loše vrijeme već danas otežava promet u svim krajevima zemlje. Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most. Zbog srušenih stabala na kolniku za sav promet zatvorena je Sljemenska cesta sa zagrebačke strane, javlja Hrvatski autoklub.

U većem dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, a u Gorskom kotaru te mjestimice u Lici snijeg otežava promet. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. HAK apelira vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački te Paški most.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do Delnica te Jadranska magistrala (DC8) od Bakra do Svete Marije Magdalene.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Zabrana za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a obavezna zimska oprema za ostala vozila, zbog zimskih je uvjeta, na: DC3 Stubica (Vrbovsko)-Delnice, DC32 Prezid-Delnice, DC305 Parg-Čabar, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-G.Jelenje, ŽC5068 Hreljin-Zlobine-Fužin, ŽC5030 Platak-Kamenjak, te ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Čabra i G.Jelenja.

Zimski su uvjeti i u Lici na: DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić, DC25 Korenica-Lički Osik, DC42 u mjestu Poljanak, DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo, DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo-Mazin-Bruvno, DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, ŽC5201 Selište-Prijeboj te ŽC5203 Dobroselo-Brotnja.

Zbog vode na kolniku vozi se otežano na dionici DC1 u mjestu Krnjak, uz ograničenje brzine na 40 km/h, dok su zatvorene: DC23 u mjestu Šeketino Brdo, ŽC3156 Mala Gorica-Žažina, LC37076 Srijedska-Berek te LC37069 Donja Petrička-Samarica.

OPSADNO STANJE KOD KARLOVCA Kupa i Korana u velikom porastu, grade se zečji nasipi! Voda nadire...

Vodostaji karlovačkih rijeka Kupe i Korane u stalnom su porastu tako da je od noćas na snazi pripremno stanje obrane od poplave za rijeku Kupu i Koranu, izvještava kaportal.hr

U 8 sati vodostaj Kupe je na 585 centimetara, dok je rijeka narasla 12 centimetara u svega jedan sat. Vodostaj Korane trenutno je na 584 centimetara, s istom tendencijom rasta.

Problemi s vodom na karlovačkom području već su prisutni. Korana se već izlila na dijelu Mekušanskog Polja dok je slično i s rijekom Kupom nizvodno od grada. Jučer su tako karlovački vatrogasci punili vreće s pijeskom i postavljali zečje nasipe u Orlovačkoj ulici, dok su noćas u Vojniću iz poplavljenog objekta vodu pumpali vatrogasci DVD-a Vojnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 03:05