RASTE NAPETOST

VRH HDZ-a GUBI STRPLJENJE JER HASANBEGOVIĆ VODI KAMPANJU ZA OSTANAK NA MJESTU MINISTRA 'Ponaša se kao da je osobno osvojio izbore'

Vrh HDZ-a gubi strpljenje jer Hasanbegović vodi kampanju
 CROPIX

Vrh HDZ-a ovih dana u javnosti ignorira izjave ministra kulture na odlasku Zlatka Hasanbegovića te mu službeno poručuju kako kadroviranje sada nije tema te da će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković “kao mandatar odlučiti tko će biti ministri iz redova HDZ-a”.

- Prioritet je uspješno završiti pregovore s Mostom, a u tom paketu će se odlučiti o strukturi Vlade - poručio je jučer politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier. Bila je to reakcija na pitanje kako komentira Hasanbegovićevu poruku iz intervjua u Večernjem listu:

- Još nisam sreo glasača HDZ-a koji ne želi da ja budem ministar kulture. Jedan glasač HDZ-a, blizak stranci, koji je želio ostati anoniman, jučer je to komentirao riječima:

- Osobno sam glasač HDZ-a pa ne podržavam Hasanbegovića za ministra kulture u novoj Vladi. Međutim, u HDZ-u ima i onih koji smatraju da Hasanbegović samo traži svoje mjesto. - Pupovac je njega prvi prozvao, a on mu je odgovorio, to je legitimno. Način na koji je to izveo pitanje je stila. Hasanbegović se sada pokušava pozicionirati, toga je uvijek bilo i uvijek će biti, pa ne možemo to ljudima braniti - kaže naš izvor, koji dodaje da je evidentno da Hasanbegović ima podršku birača. - Novo vodstvo će prilikom odlučivanja tko će sjediti u budućoj Vladi morati uzeti u obzir niz kriterija. Ne možete nekoga tko je u svojoj jedinici dobio najviše preferencijalnih glasova ignorirati jer onda idete protiv birača - komentira naš sugovornik, koji je svjestan da će to biti težak proces na kraju kojeg će biti “puno razočaranih i tužnih”.

Međutim, neslužbeno doznajemo kako vrh stranke svakim danom ima sve manje strpljenja za Hasanbegovića.

- Nastavi li ovako, ne vjerujem da će Plenković to dugo tolerirati - kaže nam izvor blizak stranci. Naš drugi izvor dodaje kako osobno Hasanbegovića ne bi stavio u Vladu. - Hasanbegović se sada brani jer ga je Pupovac apostrofirao. Nisam svjetonazorski toliko desno kao i on, ali ne mogu reći da je nepoštena i nekorektna osoba, stoga imam razumijevanja za njegovo ponašanje, ali mislio sam da nije trebao biti ni u prijašnjoj Vladi, pa isto tako mislim da ne bi trebao biti ni u budućoj - kazao nam je izvor iz vrha stranke. Naš drugi sugovornik iz vrha stranke također kaže da mu nije razumljivo Hasanbegovićevo ponašanje jer da se “ponaša kao da je osobno osvojio izbore”.

- On vodi svoju kampanju i dalje, odnosno sad se pred svojim biračima pokušava prikazati žrtvom Milorada Pupovca koji mu nije dao da bude ministar, ali on se, eto, borio i na tim temeljima planira dalje graditi vlastiti kult ličnosti - analizira naš sugovornik iz vrha stranke.

Neslužbeno doznajemo kako ministar vanjskih poslova na odlasku Miro Kovač također drži da se dokazao na izborima te da je opet spreman prihvatiti poziciju ministra vanjskih poslova ako mu je ponude. Ambicija ima i Darko Milinović, a izvori bliski njemu pitaju se zašto se u “kadrovskim križaljkama spominje Dragu Prgometa, koji je napustio HDZ, a ne Milinovića”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:06