SUKOB U SDP-U

Vrh SDP-a: Mršić želi maknuti Milanovića

U SDP-u nema suglasnosti o tome tko treba biti predsjednički kandidat, a Mršićeva izjava pokazuje kako te suprotnosti sada izlaze na površinu

ZAGREB - Budući da HDZ na lokalnim izborima nije doživio velik poraz, kao što smo očekivali, na predsjedničkim je izborima ključno da pobijedi kandidat ljevice. To znači da si SDP ne može dopustiti da kandidira čovjeka koji nema najveće moguće šanse za pobjedu. Smatram da sada najveće šanse za pobjedu ima Zoran Milanović - rekao je jučer Zvonimir Mršić, član Predsjedništva SDP-a.

Izborni pobjednik u Koprivnici aktualizirao je i staru ambiciju da postane hrvatski premijer. - Vojnik koji nema ambicija postati general nije dobar vojnik - objašnjava Mršić razlog svoga plana.

Dio vodstva SDP-a Mršićeve ideje doživljava kao novi udar prema Milanoviću.

Mogući scenariji

Kada bi se Milanović doista kandidirao za predsjednika države, morao bi otići s mjesta šefa SDP-a bez obzira na to bi li pobijedio ili izgubio. Kad bi pobijedio i otišao na Pantovčak, morao bi zamrznuti članstvo u stranci koja bi tada birala novog šefa. Kad bi izgubio predsjedničke izbore, stranka bi ga sigurno smijenila ako sam ne bi dao ostavku.

Mršić je prvi jaki SDP-ov dužnosnik koji je javno priznao da je SDP u problemu: očekivali su poraz HDZ-a na lokalnim izborima, ali to se nije dogodilo. Iako Mršić ne kaže izričito da za to smatra odgovornim šefa SDP-a Zorana Milanovića, jasno je da smatra da bi njegovu poziciju unutar stranke trebalo - marginalizirati.

Mršićeva ideja

Još ne želi otkriti koliko zagovornika unutar stranke ima za svoju ideju. Ali, izvjesno je da unutar stranke jačaju opcije koje se ne slažu s vodstvom SDP-a, a krila su im dali i dobri rezultati lokalnih izbora u nekim gradovima i županijama.

Mršićeva ideja posve je u suprotnosti s planovima vodstva SDP-a. Milanović i njegovi najbliži suradnici i dalje podržavaju Ivu Josipovića kao najboljeg kandidata za predsjedničke izbore. Milanović planira voditi stranku u parlamentarne izbore i pobijedi li SDP, sebe vidi kao premijera.

Iako lokalni izbori još nisu ni završili, SDP je već suočen s novim, itekako ozbiljnim problemom. U stranci nema suglasnosti o tome tko treba biti predsjednički kandidat, a Mršićeva izjava pokazuje kako te suprotnosti sada izlaze i na površinu.

Mršićevu inicijativu na Iblerovu trgu doživjeli su kao podvalu, pa i lošu namjeru. U vrhu stranke priznaju da su svjesni kako se širi krug dužnosnika koji se - žele riješiti Milanovića.

- Neke u SDP-u očito i dalje zanima samo to kako osloboditi mjesto šefa stranke. Prijedlog da se Milanović kandidira za predsjednika ima samo jedan cilj - isprazniti stolicu šefa SDP-a - riječi su jednog od najbližih Milanovićevih suradnika kao odgovor na Mršićevu računicu.

Nošen izbornom pobjedom

Neki Milanovićevi suradnici govore da je neozbiljan. - Mršića je ponijela izborna pobjeda u Koprivnici sa 73 posto glasova, pa misli da može biti i premijer - rekli su nam nam na Iblerovu trgu. Isti sugovornik Mršiću zamjera što se nije želio kandidirati za koprivničko-križevačkog župana nego je ostao na razini Koprivnice jer, kaže, nije želio riskirati.

Ni Milan Bandić se ne slaže s Milanovićevim planom za kandidata za šefa države. Suradnici šefa zagrebačkog SDP-a zauzimaju stav da jedino Milan Bandić može biti ozbiljan konkurent Sanaderu.

Treća prijetnja

Svi ostali kandidati su daleko ispod njega, pa i Milanović - kažu.

U vrhu SDP-a zasad ne povezuju Mršićevu inicijativu s Bandićem. Treću prijetnju Milanović ima u primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini koji znakovito poručuje: - Odluči li se Milanović kandidirati, logično je da ćemo ga podržati.

Komadina: Važno je dobiti rat, a ne pojedine bitke



Osnivao sam SDP s Račanom, nisam izgubio ni jedne izbore, dobio sam i sve izbore unutar stranke, dakle moje reference najbolje govore o meni. Ali u uređenoj stranci morate imati podršku kolega za bilo koje izbore. Niti jedan general nije izveo vojsku da bi je izgubio, važno je dobiti rat, a ne pojedine bitke, kaže Komadina.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:52