RADIKALNE MJERE

Vrh SDP-a raspustio kompletno članstvo svojih organizacija u Zagrebu i Slavonskom Brodu

U zagrebačkom SDP-u ni povjerenik nije uspio smiriti unutarstranačke sukobe, a oni su eskalirali prilikom sastavljanja listi za mjesnu samoupravu
Peđa Grbin
 Srdjan Vrancic/Cropix

Predsjedništvo SDP-a na večerašnjoj sjednici je, kako doznajemo, donijelo odluku o raspuštanju članstva u dvije njihove organizacije. Riječ je o zagrebačkom i slavonskobrodskom SDP-u.

Još su u siječnju bile donijete odluke kojima su bila raspuštena vodstva u ove dvije organizacije i stranku su u izbore vodili povjerenici, a sada je Predsjedništvo otišlo i korak dalje, te raspušta kompletno članstvo.

Prema informacijama koje su i ranije dolazile iz SDP-a stranačko vodstvo je imalo plan nakon lokalnih izbora izvršiti reviziju kompletnog članstva, no u ove dvije organizacije koje su već dulje vrijeme opterećene brojnim problemima i sukobima odlučilo se za radikalne poteze.

U zagrebačkom SDP-u ni povjerenik nije uspio smiriti unutarstranačke sukobe, a oni su eskalirali prilikom sastavljanja listi za mjesnu samoupravu, odnosno za vijeća gradskih četvrti i za mjesne odbore. Tada su, kako se tvrdilo, pripadnici struje koja ne podupire novog predsjendika stranke Peđu Grbina, zahtjevali da se njihovi ljudi stave na liste, a u više slučajeva je bilo sabotiranja listi. Sve to nije išlo u prilog njihovom kandidatu za gradonačelnika Jošku Klisoviću koji je bio usred kampanje.

Nedavno je bilo polemika i sa Slavonskim Brodom, odnosno bivšim predsjendičkom tamošnje gradske organizacije Striborom Valentom koji je glavnog tajnika SDP-a Vedrana Babića optužio za falsificiranje potpisa za SDP-ova kanidata za župana.

Raspušteno i vodstvo organizacije u Međimurju, odluka nije bila jednoglasna

Sjednica Predsjedništva SDP-a koja je započela u 18 završila je nakon 22 sata, a na njoj se osim raspuštanja članstva u zagrebačkoj organizaciji i SDP-a u Slavonskom Brodu donijela i odluka da se zbog loših izbornih rezultata raspusti vodstvo (ne i članstvo) Međimurske organizacije.

Ovu odluku trebao bi, kako doznajemo, potvrditi i Glavni odbor SDP-a koji će se sastati uskoro. Doznajemo da odluka nije bila jednoglasna, a navodno su protiv nje glasali Domagoj Hajduković, Romana Jerković i Kristina Ikić Baniček. Tome se potezu protivila i politička tajnica Mirela Ahmetović, no kako nije članica Predsjedništva, nije glasala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:58