SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

Vrh SDP-a se nakon dugo vremena nije bavio unutarnjim sukobima: ‘Vlada je povukla sramotan potez!‘

‘Nema masovnih odlazaka iz stranke. Većina članova želi raditi i djelovati u SDP-u‘, tvrdi Grbin
Peđa Grbin
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjedništvo SDP-a održalo je večeras sjednicu na kojoj su, nakon duljeg vremena, umjesto unutarnjih sukoba glavne teme bile vezane za aktualnu političku i, kako je rekao predsjednik SDP-a Peđa Grbin, epidemijsku situaciju u Hrvatskoj.

- Opet imamo porast zaraženih, a Vlada nema jasan odgovor na to. Prošli tjedan kada su brojke počele rasti, ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da su brojke iznenadile njega i predsjednika Vlade - kazao je Grbin dodajući da umjesto odgovora na veliki rast zaraženih imamo nevjerojatnu svađu između znanstvenog savjeta i Vlade.

Osvrnuo se i na prijedlog Zakona o zdravstvenoj skrbi koji je Ministarstvo zdravstva uputilo na savjetovanje na više adresa i žestoko ga kritizirao. - Po tome prijedlogu osnivačima će se oduzeti sve opće, sve specijalne bolnice, hitna pomoć i zavodi za javno zdravstvo. U trenutku kada Vlada nema odgovor na krizu, namjerava to riješiti oduzimanjem bolnica osnivačima. To će stvoriti nove probleme zdravstvu, a čini nam se da je usmjereno na to kako bi HDZ stavio šapu na cijelo hrvatsko zdravstvo, pa da njime i novcem koje ide za zdravstvo raspolažu HDZ-ovi kadrovi - rekao je predsjednik SDP-a.

Osvrnuo se i na najavu rasta kamata te kazao kako je SDP-ova Vlada znala zaštititi građane u odnosu na banke, pa očekuje od ove Vlade da to također učini. - Zanima nas je li današnji regulatorni okvir uspješan. Očigledno je da nas čeka porast kamata na kredite i sada je pravi trenutak da se vidi može li se u okviru financijskih institucija učiniti više - kazao je Grbin.

Na pitanje što je sa sedam zastupnika koji su otišli iz Kluba SDP-a u Klub socijaldemokrata kazao je da su oni odlaskom u klub nezavisnih zastupnika automatski otišli i iz SDP-a, ali da to nije volja aktualnog stranačkog vodstva, već njihova.

U odnosu na odlaske iz stranke koji su se dogodili u Bjelovarsko-bilogorskoj organizaciji SDP-a i na pitanje očekuje li ih još Grbin je kazao da su se neki odlasci dogodili, da razgovara s ljudima, ali je ostanak u stranci odluka svakog pojedinca.

- Nema masovnih odlazaka. Većina članova želi raditi i djelovati u SDP-u. Posla ima, od zdravstva do financijskih usluga.

Suočeni smo s inflacijom, a Vlada je zamrzla cijene goriva što je pogrešan put. Smatramo da treba uvesti plivajuće trošarine. Danas je Vlada uputila u proceduru Zakon o trošarinama i očekivali smo da će biti riječi i o trošarinama na gorivo, ali tu su samo više trošarine na žestoka pića. Sramota! - kazao je predsjednik SDP-a.

Na pitanje o sudbini Stjepana Kovača koji je lažirao prijetnje, plakao pred kamerama, a sada se zbog toga suočava s kaznenim postupkom Grbin je rekao da je sukladno Statutu SDP-a njegovo članstvo u stranci zamrznuto.

- Sva prava i obaveze mu miruju, a hoće li staviti mandat u Saboru u mirovanje ili dati ostavku, to je na njemu. Zastupnik sam odlučuje što će učiniti sa svojim mandatom. Ustavom je propisano da je mandat u Saboru neobvezujući - zaključio je predsjednik SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:08