OPĆA SJEDNICA

Vrhovni sud negativno o svim kandidatima, samo Zlata Đurđević dobila jedan glas

Na sjednici su razmotreni programi i životopisi kandidata, a potom se pristupilo tajnom glasanju o mišljenju za kandidate
Vrhovni sud
 Goran Mehkek/Cropix

Opća sjednica Vrhovnog suda nije dala pozitivno mišljenje ni za jednog od petoro kandidata koji su se javili na javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda. Od 35 sudaca koliko ih ukupno ima na Vrhovnom sudu općoj sjednici održanoj danas točno u podne prisustvovalo je njih 33.

"Na sjednici su razmotreni programi i životopisi kandidata. Potom se pristupilo tajnom glasanju o mišljenju za kandidate. Opća sjednica nije dala pozitivno mišljenje niti za jednog kandidata", objavljeno je na službenim stranicama Vrhovnog suda.

Na ponovljeni javni poziv kojeg je početkom travnja raspisao DSV javili su se sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Petö Kujundžić, pravnica sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, brodogradnje i strojarstva Snježana Rizvan, odvjetnik iz Zagreba Šime Savić, sudac osječkog Trgovačkog suda Boris Vuković i profesorica kaznenog-procesnog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlata Đurđević. Četvero kandidata nije dobilo niti jedan glas od trideset troje sudaca koji su se odazvali općoj sjednici Vrhovnog suda dok je Zlata Đurđević dobila tek jedan glas od trideset i tri.

Svoje mišljenje o kandidatima Vrhovni će sud dostaviti predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću koji sasvim sigurno neće biti oduševljen što Vrhovni sud ni za njegovu kandidatkinju koja je napisala opsežan program rada nije dao pozitivno mišljenje. Mišljenje o kandidatima također mora dati i nadležni saborski Odbor za pravosuđe.

Međutim, u procesu imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda kao ni mišljenje saborskoga Odbora za pravosuđe nisu obavezujuća za Predsjednika Republike. To znači da bez obzira na negativno mišljenje, predsjednik Republike Zoran Milanović može predložiti Saboru sveučilišnu profesoricu Zlatu Đurđević, kandidatkinju koju je i najavio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:47