PRAVOMOĆNO

VRHOVNI SUD OBUSTAVIO POSTUPAK Nema dokaza da su Ivica Lovrić i Josip Klemm sklopili lihvarski ugovor za Cibonu prilikom transfera Darija Šarića

 
Ivica Lovrić, Dario Šarić i Josip Klemm
 Ronald Goršić / Marko Todorov / Damjan Tadić / Hanza Media

Odluka o obustavi kaznenog postupka protiv zagrebačkog gradskog pročelnika Ivice Lovrića te Josipa Klemma i njegove tvrtke Klemm Sigurnost, za navodne nezakonitosti prilikom ugovaranja transfera Cibonina košarkaša Darija Šarića iz 2012. godine, postala je pravomoćna.

Vrhovni je sud na sjednici održanoj 22. svibnja odbio žalbu USKOK-a te je potvrdio odluku prvostupanjskog suda o obustavi postupka. Kako smo već izvještavali, Županijski je sud u Zagrebu u listopadu prošle godine potvrdio dio USKOK-ove optužnice protiv Ivice Lovrića, vezano za optužbe za nezakonito zapošljavanje pet osoba iz Cibone na radna mjesta unutar Zagrebačkog holdinga. No, sud je pritom odbacio točku optužnice koja se odnosila na ugovor vezan uz Šarićev transfer koji je Lovrić, kao tadašnji predsjednik Cibone, potpisao s Klemmovom tvrtkom.

Radilo se o posudbi 550.000 eura Ciboni, tada potrebnih za dovođenje Šarića te ugovaranje podjele odštete između Cibone i Klemmove tvrtke u slučaju Šarićeva jednostranog raskida ugovora radi odlaska u drugi klub, što je USKOK smatrao lihvarskim ugovorom.

Županijski je sud zaključio kako nema dovoljno dokaza koji bi potkrijepili osnovanost sumnje da su Lovrić i Klemm počinili kazneno djelo, niti da su imali namjeru počiniti ga. Suprotno stavu tužiteljstva, sud je ocijenio da se prije radilo o poslovnom potezu koji je mogao, ali nije nužno morao, biti isplativ.

Vrhovni sud u potpunosti je prihvatio argumentaciju nižeg suda te je potvrdio odluku o obustavi kaznenog postupka za tu točku optužnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:51