SPORNO VJEŠTAČENJE

Vrhovni sud odbio je zahtjev za zaštitu zakonitosti DORH-a u predmetu Agrokor

DORH je Vrhovnom sudu podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti smatrajuću da se time odstupilo od sudske prakse

Vještak Ismet Kamal

 Vanesa Pandzic/Cropix

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je zahtjev za zaštitu zakonitosti Državnog odvjetništva RH u predmetu Agrokor, priopćeno je s Vrhovnog suda.

"Vrhovni sud donio je rješenje kojim je odbio zahtjev za zaštitu zakonitosti Državnog odvjetništva Republike Hrvatske protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu potvrđenog rješenjem Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, kojim je izdvojen nalaz i mišljenje vještaka kao nezakoniti dokaz.

Utvrđenje je Vrhovnoga suda da nisu počinjene povrede zakona koje je u zahtjevu za zaštitu zakonitosti istaknulo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, te da je raščlamba nižestupanjskih sudova pravilna", izvijestio je Vrhovni sud.

Podsjetimo, radi se o tome da je ključni dokaz u predmetu Agrokor, knjigovodstveno financijski nalaz poljskog KPMG-a pravomoćno izdvojen iz spisa jer su sudovi zaključili da su u izradi nalaza većim dijelom sudjelovali zaposlenici hrvatskog KPMG-a koji su ujedno imali i poslovne odnose s izvanrednom upravom Agrokora, zbog čega su bili u sukobu interesa.

DORH je Vrhovnom sudu podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti smatrajuću da se time odstupilo od sudske prakse, no i da je Vrhovni sud uvažio njihove prigovore, odluka o izdvajanju vještačenja bi ostala na snazi, jer samo povreda zakona na štetu okrivljenika, što ovdje nije slučaj, može dovesti do ukidanja po "ZZZ"-u. Međutim, sada je i Vrhovni sud potvrdio da su odluke nižih suda donesene sukladno zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:30