KONTRA VLADI

Vrhovni sud odlučio suzbiti nakane ministra Malenice: ‘Pokrećemo ocjenu ustavnosti sigurnosnih provjera‘

Jednoglasno su odlučili da će osporavati izmjenu zakona kojom im je uvedena ovakva kontrola
 Cropix

Suci Vrhovnog suda ozbiljno su odlučili suzbiti nakane ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice da njihovo poštenje podvrgne kontroli. Konkretno, riječ je o njihovom odbijanju da se suci periodično podvrgavaju sigurnosnim provjerama što je Malenica uveo kao zakonsku obavezu.

Danas je tim povodom održana Opća sjednica Vrhovnog suda (nju čine svi suci najvišeg suda u državi) i na njoj su suci jednoglasno odlučili da će osporavati izmjenu zakona kojom im je uvedena ovakva kontrola.

- Na Općoj sjednici Vrhovnoga suda Republike Hrvatske 14. ožujka 2022. jednoglasno je odlučeno da će Vrhovni sud pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske pokrenuti postupak ocjene suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske zakonske odredbe o provođenju sigurnosnih provjera za sve suce svakih pet godina (članak 86.a Zakona o sudovima) - ističe se u kratkom priopćenju Vrhovnog suda.

Štura obavijest sadrži još samo napomenu kako će u prijedlogu za pokretanje postupka Vrhovni sud predložiti privremenu obustavu radnji koje se poduzimaju na osnovi osporene zakonske odredbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:05