PRESUDA ZBOG NESREĆE

VRHOVNI SUD ODLUČUJE O ČAČIĆU Pročitajte zašto njegovi odvjetnici traže blažu kaznu!

Bivši šef HNS-a zbog nesreće u Mađarskoj osuđen je na godinu i 10 mjeseci zatvora
 Ronald Goršić / CROPIX

Vijeće Vrhovnog suda, pod predsjedanjem suca Dražena Tripala, održalo je danas sjednicu povodom žalbe Čačićevih odvjetnika na odluku Zagrebačkog županijskog suda kojom je Radimir Čačić osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora s time da nakon polovine izdražene kazne može zaražiti uvjetni otpust.

Izvjestiteljica Vesna Vrbetić ukratko je iznijela stanje stvari u ovom predmetu i osvrnula se na podnesene žalbe koje su potom Čačićevi odvjetnici i usmeno izlagali.

Čedo Prodanović žalbom traži od Vrhovnog suda da ukine ili preinači, odnosno ublaži kaznu Radimiru Čačić u.

Prodanović je istaknuo kako se Županijski sud u Zagrebu nije ni ovlaš osvrnuo na olakotne i otegotne okolnosti, ni na koji način ih je ocijenio, već se samo pozvao na ocjenu mađarskog suda.

Prodanović je kazao kako u Mađarskoj nisu ni isticali Čačićevo sudjelovanje u Domovinskom ratu te je dodao da bi sud u Hrvatskoj i tu okolnost trebao ocijeniti kao olakotnu.

- Izricanjem blaže zatvorske kazne kao i kraće sigurnosne mjere zabrane upravljanja motronim vozilima ne bi se narušila težina presude mađarskog suda u toj mjeri da bi mogla dovesti do toga da Mađarska odluči sama izvršiti presudu, zaključio je Prodanović.

Drugi Čačićev odvjetnik Rajko Mlinarić između ostalog je istaknuo kako je Županijski sud u Zagrebu Čačiću izrekao osudu strožu od one u Mađarskoj, kršeći pritom konvenciju o transferu osuđenih osoba.

Mlinarić je kazao kako je sud u Mađarskoj Čačića osudio na 22 mjeseca zatvora s tim da mu je nakon polovice izdržane kazene u zatvoru izrijekom omogućio da odmah izađe na uvjetnu slobodu.

Županijski sud u Zagrebu, nastavio je Mlinarić, osudio je Čačića također na 22 mjeseca zatvora odnosno godinu i 10 mjeseci, ali se pritom samo pozvao na odredbe Kaznenog zakona prema kojima osuđeni Čačić nakon odslužene polovice kazne može zatražiti uvjetni otpust.

To znači da samo mogućnost ranijeg izlaska na uvjetni otpust, ali ne nakon odslužene polovice kazne, nego tek kada takvom zahtjevu eventualno udovolji nadležno povjerentvo.

Nakon izlaganja odvjetnika vijeće Vrhovnog suda povuklo se na vijećanje, a svoju odluku će dostaviti naknadno nižem sudu.

Čačić se danas na sjednici Vrhovnog suda nije pojavio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 20:51