ODLUKA

VRHOVNI SUD POTVRDIO KAZNU ZA JOSIPA PERKOVIĆA Bivši obavještajac morao bi uskoro biti prebačen iz Njemačke u Hrvatske na odsluženje kazne

Josip Perković i Ante Nobilo
 CROPIX

Kazna doživotnog zatvora, na koju je bivši obavještajac Josip Perković osuđen u Njemačkoj zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, priznata je u Hrvatskoj i "pretvorena" u kaznu od 30 godina zatvora. Sada je tu odluku, koju je koncem prošle godine donio Županijski sud u Zagrebu, potvrdio i Vrhovni sud RH.

To znači da bi Perković ubrzo trebao biti prebačen iz Njemačke u Hrvatsku na odsluženje kazne. Konačna odluka za njegova kolegu Zdravka Mustača još se čeka.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da nije potrebno zatražiti tumačenje članka o primjeni načela uzajamnog priznavanja presuda u kaznenim predmetima kojima se izriče kazna zatvora ili koje uključuju oduzimanje slobode s ciljem njihova izvršenja u Europskoj uniji. Naime, odredba Okvirne odluke je potpuno jasna.

Osim toga, iz odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske proizlazi da je prvostupanjski sud povrijedio zakon u korist osuđenika jer mu nije izrekao maksimalnu kaznu u situaciji kada se preuzima kazna koja po domaćem pravu ne postoji. Međutim, u tom dijelu Vrhovni sud Republike Hrvatske nije mogao intervenirati jer nije bilo žalbe državnog odvjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2022 07:42