ODRŽANA SJEDNICA

Vrhovni sud razmatra žalbu na osuđujuću presudu bivše šefice Porezne uprave

Postupak protiv bivše šefice Porezne uprave obilježilo je to što su kroz njega "prodefilirale" poznate osobe

Nada Čavlović Smiljanec

 Damjan Tadić/Cropix

Dvadesetak minuta trajala je sjednica na Vrhovnom sudu u povodu žalbi na presudu bivše šefice Porezne uprave i bivše SDP-ove saborske zastupnice Nade Čavlović- Smiljanec, Ružice Kovačević, bivše šefice osječke ispostave Porezne uprave, i poduzetnika i suvlasnika OLT-a Željka Biloša.

Spomenuti trojac bio je osuđen u srpnju 2020. - Smiljanec na dvije godine zatvora, Kovačević na tri, a Biloš na četiri i pol godine. Sudilo se zbog toga što se poreznice teretilo da su Biloševoj tvrtki omogućile odgodu naplate poreznog duga, pa su, kako je tvrdio USKOK, proračun oštetile za 9,4 milijuna kuna. Sada branitelji traže da se ta presuda ukine zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka, odnosno pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te smatra da su kazne previsoke.

USKOK, pak, traži da im se kazne povećaju. Jadranka Sloković, braniteljica Nade Čavlović-Smiljanec, smatra da je izreka nerazumljiva, a navela je da se u obrazloženju presude spominje metodologija rada poreznika, dokument koji tijekom suđenja nije izveden kao dokaz.

Propusti

- Sud je u obrazloženju naveo da su optuženice protupravno postupale na poticaj optuženika, a to nije opisao. Za to nema dokaza - rekla je, među ostalim, Sloković. Odvjetnik Fran Olujić, koji brani Biloša, istaknuo je da u izreci presude piše da je osuđen na četiri i pol godine zatvora, a u obrazloženju da je osuđen na četiri. Obrana Ružice Kovačević, pak, navodi da je tijekom postupka došlo i do povrede prava na pravično suđenje.

Postupak protiv bivše šefice Porezne uprave, koji je pokrenut 2014., obilježilo je to što su kroz njega "prodefilirale" poznate osobe iz svijeta politike i ekonomije, od Mate Radeljića, bivšeg savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, preko Ivana Vrdoljaka, bivšeg ministra, Biljane Borzan, SDP-ove europarlamentarke, do Josipa Petrovića i drugih. Vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem suca Ranka Marijana objavit će odluku najvjerojatnije za nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:43