GAF

VRHOVNI SUD UKINUO PRESUDU DEJANU GAVRANU Kći će opet morati slušati kako joj je silovana majka

 
 Andrija Lucić / CROPIX

Suđenje je bilo mučno. Kćer 75-godišnje osječke umirovljenice morala je do najsitnijeg detalja slušati što je sve optuženi Dejan Gavran (44) 17. svibnja prošle godine radio njezinoj majci. Tukao ju je, silovao, ugušio, a potom i opljačkao.

Za sve to Županijski sud u Osijeku osudio ga je na 37 godina zatvora. Dobio je 13 godina za silovanje i još 25 godina za ubojstvo iz koristoljublja. Sada će kćer ubijene Osječanke morati cijelu mučnu priču slušati ispočetka. Naime, Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu i predmet vratio na ponovno suđenje jer smatra da je obrazloženje presude Županijskog suda nejasno i proturječno samo sebi.

“Uporabom sile izvršio je spolni odnos sa 75-godišnjakinjom. Nakon počinjenja tog kaznenog djela s ciljem da je usmrti i da se domogne njezina novca i drugih vrijednih stvari, nastavio ju je udarati i gušiti, stezati vrat šakama i prstima, što je prouzročilo nasilno gušenje, zbog čega je i umrla. Potom joj je uzeo dva zlatna prstena, mobitel i bankovne kartice, kojima je podigao gotovinu na bankomatu. Dakle, uzrok smrti je gušenje, što prvostupanjski sud propušta obrazložiti”, stoji u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Gavrana su “pokopali” nalazi vještačenja i iskazi svjedoka. Naime, vještak je utvrdio da je starica bila živa dok ju je silovao, a na njoj je nađen njegov DNK. Jednom poznaniku pokazao je slip s bankomata na iznos od 8000 kuna koje je starica imala na računu. Na ponovljenom suđenju provest će se svi već provedeni dokazi, a po potrebi i novi nakon čega bi se napokon trebala donijeti na zakonu osnovana odluka. J Dijana Puhalo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:44