FIMI MEDIA

VRHOVNI SUD UKINUO PRESUDU SANADERU I HDZ-u Bivši premijer može na slobodu čim uplati 12,4 milijuna kuna jamstva, oduzet će mu putovnicu

Vrhovni sud je odluku donio nakon trodnevnog razmatranja žalbi u slučaju Fimi media
 Bruno Konjević / CROPIX

>>> NOVO 16:46 "Presuda je ukinuta, produljen je istražni zatvor u slučaju Fimi media zbog opasnosti od bijega i zamijenjen jamstvom od 12,4 milijuna kuna", rekao je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Jamstvo može položiti u gotovom novcu, nekretninama ili vrijednim pokretninama. Brži put do slobode je uplata jamstva u gotovini jer za nekretnine i pokretnine treba provesti zabilježbu.

Bivši premijer prije izlaska na slobodu mora položiti jamstvo i na sudu obećati da neće bježati. Privremeno će mu biti oduzeta putovnica.

Vrhovni sud je na svojoj web stranici također potvrdio da su žalbe Ive Sanadera, ali i HDZ-a, osnovane te da je presuda u cijelosti ukinuta.

Prvostupanjskom presudom uz Sanadera i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna. Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanader će se odsad, uplati li jamčevinu, u nastavku svih postupaka braniti sa slobode. Njegov izlazak iz Remetinca očekuje se nakon što obavi potrebne formalnosti i razduži zatvorske stvari.

---------------------------------------------

16:25 Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak presudu u slučaju Fimi media bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu koji će izaći iz zatvora u Remetincu ako plati jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud je takvu odluku donio nakon trodnevnog razmatranja žalbi okrivljenika i Uskoka u korupcijskom slučaju Fimi media, u kojem je Sanader bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, te povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

---------------------------------------------

14:56 - Vrhovni sud je, po neslužbenim informacijama, vrlo vjerojatno bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi medija i odredio mu jamstvo za izlazak iz istražnog zatvora.

Izvor koji je želio ostati neimenovan, rekao je u četvrtak Hini kako je prilično siguran da je Sanaderu ukinuta presuda uz jamstvo. Pokaže li se ta informacija točnom, Sanader će uskoro izaći iz zatvora u Remetincu.

Neslužbeno se doznaje da bi odluka vijeća Vrhovnog suda u slučaju Fimi medija mogla biti objavljena tijekom poslijepodneva.

Vrhovni sud o svojoj odluci treba obavijestiti prvostupanjski Županijski sud, koji potom treba obavijesti zatvor u Remetincu.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je Hini da još nisu dobili nikakvu obavijest od Vrhovnog suda.

Vrhovni sud tri dana je razmatrao žalbe okrivljenika i Uskoka u korupcijskom slučaju Fimi media, u kojem je Sanader bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, te povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

Nije poznato kakvo je stajalište Vrhovni sud zauzeo u odnosu na žalbe ostalih optuženika, među kojima je i HDZ koji je u prvostupanjskom postupku kao pravna osoba kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

---------------------------------------------

14:32 - Nakon trodnevne javne sjednice Vrhovnoga suda u slučaju Fimi-Media, sve do sada nije bilo nikakvih naznaka da bi najviša državna sudska instanca donijela odluku o puštanju bivšeg premijera Ive Sanadera na slobodu.

Naime, premda će odluka o samom slučaju, dakle o sudbini nepravomoćne osuđujuće presude protiv Sanadera, Barišića, HDZ-a i drugih, biti poznata najvjerojatnije tek za nekoliko mjeseci, javnost s puno više zanimanja očekuje jednu drugu odluku - hoće li Ivo Sanader biti pušten iz Remetinca ili ne.

Kratak rok za odluku

Riječ je o odluci koju Vrhovni sud obično donosi ili istoga dana ili najkasnije u roku od nekoliko dana od završetka sjednice, a ona je značajna zbog činjenice da bi bivši prvi čovjek države, protiv kojega je pokrenuto pet velikih antikorupcijskih postupka, mogao fizički izaći na slobodu. Naime, Sanader se trenutačno nalazi u pritvoru isključivo na osnovi nepravomoćne presude u slučaju Fimi-Media, i to zbog zakonske odredbe da se pritvor automatski određuje okrivljenicima koji su osuđeni na pet ili više godina zatvora, a Sanader je konkretno osuđen na devet. Ako bi mu pritvor sada bio ukinut, iz toga bi se dalo iščitati da i čitava presuda u slučaju Fimi-Media neće opstati u sadašnjem obliku, odnosno da će njezin jedan velik dio biti ukinut. Dakle, ako Vrhovni sud Sanaderu ukine pritvor, jasno je da bivšem premijeru nije izrečena kazna od pet ili više godina. Međutim, kada se u obzir uzme širi kontekst čitavog predmeta, odluka o eventualnom ukidanju pritvora za Sanadera svakako bi bila dobra vijest i za HDZ, a možda i za ostale okrivljenike jer bi mogla značiti da čitava presuda pada.

Optuženici i pokajnici

HDZ, Ratka Mačeka i Sanadera svakako u ovoj grupi treba istaknuti zato što je njihova procesna pozicija jednaka po kriteriju da svi oni poriču djelo koje im se stavlja na teret, dok su Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević priznali djelo. Zbog svega ovoga odluka o Sanaderovu pritvoru, a koji je jedini pritvorenik u slučaju Fimi-Media, zapravo predstavlja svojevrsni indikator o odluci Vrhovnoga suda za čitav spis. No, do večernjih sati bilo kakva informacija da bi Vrhovni sud takvu odluku donio nije se dala naslutiti. Međutim, sasvim je izvjesno da će takva odluka biti donesena u roku od nekoliko dana, a možda već danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:16