KRAJEM OŽUJKA

Vrhovni sud za desetak dana o prvoj presudi protiv Sanadera

Prema planu, sjednice će trajati pet radnih dana, u prvom tjednu travnja
Zagreb,040214.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Nastavak sudjenja bivsem premijeru Ivi Sanaderu i drugima u slucaju Planinska.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Vrhovni sud Hrvatske obavijestio je zainteresirane stranke da će o žalbi odvjetnika Ive Sanadera na presudu u slučajevima Hypo banka i Ina-MOL raspravljati dva dana, 31. ožujka i 1. travnja. Sucu Ivanu Turudiću, predsjedniku sudskog vijeća u suđenju za Hypo i Ina-MOL, trebalo je osam mjeseci da napiše oko 150 stranica obrazloženja za presudu zatvora u trajanju od 10 godina zatvora za Ivu Sanadera i on ju je uputio Vrhovnom sudu krajem prošlog ljeta, devet mjeseci nakon donošenja presude. Vrhovnom sudu trebalo je pak gotovo isto toliko da prouči cijeli slučaj i pedesetak stranica žalbe Sanaderovih odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković.

Žurba suda

Budući da je Ivo Sanader već u pritvoru više od godinu i pol dana, Vrhovni sud morao je požuriti s donošenjem odluke, premda se očekivalo da će on to učiniti tek za nekoliko mjeseci.

Pravorijek Vrhovnog suda imat će veliku važnost ne samo za Ivu Sanadera i njegovu obranu, nego možda još više za sporove oko upravljačkih prava koji vode većinski vlasnici Ine, Vlada Zorana Milanovića i mađarska naftna kompanija MOL.

Mito za kupnju tvrtke

Naime, hrvatska strana optužuje Mađare da su podmitili tadašnjeg predsjednika Vlade Ivu Sanadera s deset milijuna eura kako bi im on zauzvrat prepustio upravljačka prava u Ini premda oni na to, s obzirom na to da su imali 47 posto dionica, nisu imali pravo. U slučaju da Vrhovni sud u većem dijelu ili u cijelosti potvrdi presudu suca Turudića, tada će biti i sudski potvrđeno da je Ivo Sanader primio mito i time će se bitno ojačati pozicija hrvatskih pregovarača.

Oni će, naime, u pravomoćnoj sudskoj presudi dobiti vrlo snažne argumente u pravnoj bitki s mađarskom stranom, čija će pozicija istodobno bitno oslabjeti.

Inače, u svojoj žalbi odvjetnici Prodanović i Sloković naveli su da je na suđenju došlo do povrede konfrontacijskog prava jer im nije bilo omogućeno da na sudu ispitaju jednog od ključnih svjedoka, Švicarca Stephana Hurlimanna, direktora švicarske tvrtke u vlasništvu Roberta Ježića, koji je optuživao bivšeg šefa Vlade Sanadera za primanje mita.

Argumenti žalbe

Umjesto toga, na Županijskom sudu samo je pročitana njegova izjava u istrazi koju je dao bez nazočnosti Sanaderovih odvjetnika. Zanimljivo da su Prodanović i Sloković već najavili da će se na isti način žaliti i na presudu Ivi Sanaderu u slučaju Fimi-Media jer na suđenju nije saslušan krunski svjedok Mladen Barišić, čiji je iskaz iz istrage također samo pročitan pa mu Sanaderovi odvjetnici nisu mogli postavljati pitanja.

PROCEDURA Mjeseci do objavljivanja pravorijeka

Vrhovni sud unaprijed ne objavljuje ni ime suca izvjestitelja ni ostalih članova sudskog vijeća, jer je to protivno poslovniku suda. Vijeće je sastavljeno od ukupno tri suca.

Na javnoj sjednici Vrhovnog suda sudac izvjestitelj će sudskom vijeću detaljno izložiti stanje spisa u ovom predmetu, kao i samu prvostupanjsku presudu. Potom će u kratkim crtama izložiti i navode podnesenih žalbi. Naravno, branitelji optuženog Ive Sanadera imat će priliku i sami osporavati navode prvostupanjskog suda. Vrhovni sud se potom povlači na glasovanje, a svoju odluku u pravilu objavljuje tek nakon što je ona napisana, prošla evidenciju i otpremljena prvostupanjskom sudu. Protekne najmanje nekoliko tjedana, a ponekad i nekoliko mjeseci do objave odluke. No, u konkretnom slučaju Vrhovni sud će odmah morati proslijediti nižem sudu odluku o istražnom zatvoru za Sanadera. Ukidanje bi značilo da je prvostupanjska presuda ukinuta, dok bi produljenje značilo potvrdu presude ili eventualno preinaku u smislu promjene kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:26