DOMAĆE

VRHUNAC BERBE VRGORAČKIH JAGODA, KOLIKO ĆE KOŠTATI? Proizvođači: Znamo ispod koje cijene nećemo ići! Uvozne? Morali biste znati par stvari o njima...

 
 Marijo Bašić / CROPIX

Sljedeći vikend očekuje se vrhunac berbe vrgoračkih jagoda. Uzgajivači muku muče s radnom snagom, odnosno beračima koje su ove godine spremni i izdašnije platiti, no zato voće ne misle prodavati u bescjenje...

Mate Mihaljević, vlasnik tvrtke Lm Commerce, najvećeg proizvođača jagoda u Vrgorcu, kaže da je sve ispod 16 kuna po kilogramu “nerealno”. Pitanje je hoće li uspjeti postići tu cijenu, budući da se kupcima već tjednima po trgovačkim lancima nude španjolske jagode za devet kuna (u pakiranju od pola kilograma op. a.), doduše u akcijskoj prodaji.

Balzamirane jagode

- Imamo saznanja da je prije nekoliko dana u Hrvatsku ušlo deset šlepera s uvoznim jagodama. Toliki uvoz ruši, naravno, cijenu domaćeg proizvoda. Potrošači bi morali biti svjesni da sat i pol vremena od branja vrgoračka jagoda može biti, primjerice, na splitskoj tržnici, dok se ona u Španjolskoj bere zelena i mora se poprilično istretirati da bi ‘balzamirana’ stigla na police trgovine.

Prije neki dan i nama u pogon stigao je fitosanitarni inspektor i naše jagode analizirao na čak 650 tvari. Svaki je nalaz bio uredan... Zato nas ljuti što se po novinama stalno piše da je jagoda najzagađenija pesticidima. Za uvoznu ne znam, a vrgoračka sigurno nije - govori Mate Mihaljević koji s ocem Lujom godišnje proizvede 40 tona jagoda.

Truju li se Hrvati jedući prve jagode, znat ćemo vrlo skoro. Iz Ministarstva poljoprivrede obavještavaju kako je u tijeku ciljana akcija u kojoj se, između ostalog, provodi i monitoring ostataka pesticida u voću i povrću na razini primarne proizvodnje.

- Inspektori Ministarstva poljoprivrede dosad su u 2018. godini obavili 11 nadzora na Zelenoj tržnici kojima su pregledavali prodaju li OPG-ovi svoje proizvode. Naime, OPG-ovi smiju prodavati samo vlastite proizvode na tržnici, a prodaju li tuđe proizvode, moraju biti registrirani za djelatnost trgovine.

Nakon provedenog nadzora donesena su dva rješenja o privremenoj zabrani stavljanja na tržište voća i povrća te su podnesena i dva optužna prijedloga protiv nositelja OPG-ova - navode u Ministarstvu i podsjećaju da rezultati lanjskog nadzora, u sklopu kojeg je pregledano 780 kilograma jagoda po svim županijama, nisu bili zabrinjavajući za potrošače.

Nepravilnosti

Naime, tek su u tri slučaja utvrđene nepravilnosti, i to zato što trgovci voćem nisu bili registrirani u Upisnik, a nepravilnosti vezane za kvalitetu i označavanje nisu utvrđene. Osim toga, svi uzeti uzorci jagoda u 2017. godini bili su u skladu s normama o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede pesticide u hrani kontrolira u primarnoj proizvodnji, to jest na polju, a nadzor ostataka pesticida u jagodama na tržištu provodi sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva. Kakvi su rezultati njihovih nadzora još ne znamo.

U svakom slučaju, onaj tko želi biti 100 posto siguran da ne konzumira jagode tretirane nedopuštenim preparatima može kupiti one s oznakom “bio”. Ekološka proizvodnja ima, međutim, i svoju cijenu, pa mjerica tih jagoda težine 250 grama košta 20 kuna, što bi značilo da se za kilogram treba izdvojiti 80 kuna!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:52