SMJENA TURISTA

Vrhunac teškog ljeta: Hrvatska blizu brojke od milijun turista, HAK izdao upozorenje za vozače

Ovaj bi vikend na cestama moglo biti i više od 700.000 vozila pa je HAK izdao upozorenje za one koji kreću na put
 Željko Puhovski/Cropix

Pred Hrvatskom je još jedan udarni turistički vikend. Prema informacijama Hrvatske turističke zajednice, trenutačno je u Hrvatskoj oko 815.000 turista, a za vikend i ponedjeljak ta bi brojka mogla narasti i do 900.000.

Iz HTZ-a upozoravaju da je to zasad teško prognozirati, jer se ovaj vikend očekuje i smjena gostiju.

Ipak, očekivanja da bi Hrvatska ovaj, drugi vikend kolovoza, koji je i tradicionalno najudarniji vikend sezone, mogla probiti magičnu brojku od milijun turista, prema njima, nisu utemeljena. Lanjska statistika, kada je u ovo vrijeme u Hrvatskoj boravilo više od 1,1 milijun turista, ove godine ne vrijedi.

Usprkos tome, ovaj bi vikend na cestama moglo biti i više od 700.000 vozila pa je HAK izdao upozorenje za one koji kreću na put - gužve se očekuju, ne samo u subotu i nedjelju, već i ponedjeljak. Inače, prošli je vikend, uključujući i ponedjeljak, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka - Zagreb, zabilježeno oko 680.000 vozila, a to je pad od 25 posto u odnosu na lani.

U subotu se na hrvatskim cestama očekuje podjednak broj vozila u oba smjera, prema moru i prema unutrašnjosti. Vozit će se uz česte gužve i zastoje, a na naplati Lučko na autocesti A1/A6 očekuju se najduže kolone u oba smjera, na ulasku u smjeru mora od 4 do 15 sati, a na izlasku prema Zagrebu od 9 do 18 sati.

Prošli su vikend kolone u jutarnjim satima mjestimice dosezale i do 8 kilometara, između čvorova Buzin i Lučko, a oko 5 kilometara na Lučkom. Nigdje se, kako je onda izvijestio HAK, nije čekalo dulje od sat vremena. U nedjelju i ponedjeljak također se mogu očekivati gužve, ali prema unutrašnjosti, najavljuju iz HAK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:09