CRVENI METEOALARM

Vrhunac toplinskog vala, temperature idu i do 39 °C! No uskoro stiže i ozbiljnija promjena

DHMZ je zbog velikih vrućina za utorak izdao crveno upozorenje za četiri regije, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku.

Velike vrućine u Dubrovniku

 Tonci Plazibat/Cropix

Hrvatsku danas očekuje vrhunac toplinskog vala.

U utorak će biti pretežno sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće, prognoza je za utorak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Uz više oblaka poslijepodne i navečer u gorju i središnjoj Hrvatskoj mogući su lokalni pljuskovi.

Vjetar na kopnu uglavnom slab. Na Jadranu umjeren jugozapadnjak, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak, a ujutro na sjevernom dijelu mjestimice jaka bura.

Najviša dnevna temperatura na kopnu većinom između 30 i 35, na Jadranu te unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 35 do 39 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je zbog velikih vrućina za utorak izdao crveno upozorenje za četiri regije, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku.

- Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama, upozorava DHMZ.

Za osječku regiju na snazi je narančasti alarm zbog vrućina. Žuti alarm je upaljen za zagrebačku, gospićku i karlovačku regiju zbog vrućina, ali i zbog mogućeg nevremena.

image

Upozorenje za utorak

U srijedu jače pogoršanje

U srijedu će u unutrašnjosti biti djelomice sunčano, a kasno poslijepodne te osobito navečer i u noći na četvrtak jače pogoršanje s pljuskovima i grmljavinom, mjestimice i izraženijim.

U Dalmaciji će i dalje biti vedro, dok su na sjevernom Jadranu navečer mogući lokalni pljuskovi. Puhat će jugozapadnjak, na moru i jugo, a poslijepodne će u unutrašnjosti naglo okrenuti na vrlo jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar uz osjetno osvježenje.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 22, na Jadranu od 24 do 28 °C, a najviša dnevna uglavnom između 31 i 36 °C.

I za srijedu je za dijelove zemje na snazi crveni meteoalarm zbog velikih vrućina, ali i opasnog nevremena.

image

Upozorenje za srijedu

Popustit će temperature

I meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević kaže kako će vrućine popustiti uslijed promjene koja će u srijedu, uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, donijeti kišu i pljuskove praćene grmljavinom. Lokalno je moguće i nevrijeme, osobito u srijedu navečer i u noći na četvrtak. Vrućina će popustiti.

Nestabilne vremenske prilike nastavit će se i u drugom dijelu tjedna, temperature će pasti, osobito u unutrašnjosti, a najmanje će se osvježenje osjetiti u Dalmaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:35