KURŠLUS NA HVI-JU

Vrhunski znanstvenik upozoravao na nepravilnosti na Veterinarskom institutu pa mu prijetio otkaz: ‘Sve je počelo 2016.‘

- Prošle godine sam bio jedini kandidat za znanstvenog savjetnika sa 680 bodova. No, nisam izabran, kaže dr. Beck

Dr. Relja Beck

 Ronald Goršić/Cropix

Još prije nekoliko dana dr. Relji Becku, vrhunskom znanstveniku na Hrvatskom veterinarskom institutu (HVI) koji je upozoravao na nepravilnosti u svojoj instituciji, prijetio je otkaz.

Naime, Znanstveno vijeće Instituta odlučilo je da se dr. Becka ne reizabere na radno mjesto na kojem je zaposlen, suprotno prethodnom obrazloženom mišljenju stručnog povjerenstva. No, nakon što je krajem prošlog tjedna Nezavisni sindikat znanosti (NZS) o tome objavio priopćenje koje je "zapalilo" društvene mreže, Ministarstvo znanosti upozorilo je ravnatelja HVI-ja Borisa Habruna na nezakonitost odluke te je dr. Beck u ponedjeljak iznenada jednoglasno reizabran na radno mjesto višeg znanstvenog suradnika.

No, kako je i dalje nepravedno zakinut u profesionalnom i financijskom napredovanju, dr. Beck, dobitnik državne nagrade za znanost 2018. i međunardonih priznanja, ne odustaje od svoje borbe za pravdu i istinu.

Problemi od 2016.

- Moji problemi na Hrvatskom veterinarskom institutu, gdje radim od 2009., počeli su 2016., kad sam izabran za predsjednika Znanstvenog vijeća pobijedivši ravnateljeva kandidata. Tada mi je ravnatelj Habrun rekao da sam mu zabio nož u leđa - kazao nam je dr. Beck, voditelj Laboratorija za parazitologiju na HVI-ju.

- Kao predsjednik ZV-a zalagao sam se da se Institut jače fokusira na znanost, da počnemo prijavljivati znanstvene projekte. Poslije sam se nastavio zalagati da, kao i niz hrvatskih instituta, iskoristimo sredstva iz europskih strukturnih fondova kako bismo modernizirali našu instituciju.

No, rečeno mi je da imamo novac i da možemo sami sagraditi novu zgradu. To se nije dogodilo, mi i dalje radimo u staroj zgradi u centru grada, a bavimo se zoonozama, od kojih su neke opasne bolesti i potencijalno terorističko oružje. Primjerice, ja sam dobio Q groznicu na poslu. Slični veterinarski instituti nisu smješteni u centru grada i imaju strogo ograničen ulaz - upozorava Beck.

Niz nepravilnosti

S kolegom dr. Tomislavom Bedekovićem, koji je u međuvremenu dobio otkaz, upozoravao je na niz nepravilnosti na HVI-ju, posebice na isplate dodataka na plaće kojima su lojalni nagrađivani, a kritičari kažnjavani. Te je nepravilnosti potvrdila i državna revizija, ali se ništa nije dogodilo. Isto tako, Visoki upravni sud je do sada ukinuo četiri opća akta Instituta (poslovnik o radu Znanstvenog vijeća, Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu, Pravilnik o ustroju radnih mjesta i Pravilnik o napredovanjima).

- Institut je godišnje na tržištu zarađivao 10-15 milijuna kuna, od Ministarstva znanosti dobivao je 7-8 milijuna kuna, a 50-60 milijuna kuna od Ministarstva poljoprivrede. Na dodatke na plaće godišnje su odlazili višemilijunski iznosi. Do 2019. nijedan pravilnik o plaćama i dodacima nije odobrilo Upravno vijeće, nego je to bila isključivo ravnateljeva odluka. Pritom, ravnatelj ima dodatak na plaću i veći od 50 posto - otkrio je Beck.

Zbog upozoravanja na nepravilnosti prošle je godine brutalno kažnjen. - Još 2013. stekao zvanje znanstvenog savjetnika, no radio sam na mjestu višeg znanstvenog suradnika. Prošle godine je bio izbor za radno mjesto znanstvenog savjetnika i ja sam se javio kao jedini kandidat.

Za izbor na to mjesto bilo je potrebno 65 bodova, a ja sam imao 680. No, tijekom tajnog glasanja Znanstveno vijeće me nije izabralo, odnosno nije prihvatilo odluku stručnog povjerenstva koje je samo izabralo. Žalio sam se Upravnom vijeću Instituta, no ono je odbilo moju žalbu - kazao je Beck.

Nakon što mu je prošle godine uskraćeno napredovanje, koje po svim kriterijima zaslužuje, početkom ove godine Znanstveno vijeće HVI-ja bez ikakva je zakonskog temelja i stručnog obrazloženja, a suprotno prethodno donesenom obrazloženom mišljenju stručnog povjerenstva, odlučilo da se Becka ne reizabere na radno mjesto na kojem je zaposlen, što bi značilo da ostaje i bez radnog mjesto na HVI-ju. No, kao što smo naveli, ta je odluka ekspresno promijenjena nakon priopćenja NZS-a i Ministarstva znanosti.

‘Ne želim šutjeti‘

- Bez obzira na to što sam reizabran na radno mjesto višeg znanstvenog suradnika, ne želim šutjeti jer imam sve uvjete za znanstvenog savjetnika. Jedan sam od malobrojnih na HVI-ju koji redovito objavljuju znanstvene radove. Nas petero ili šestero objavljujemo 80-90 posto radova na Institutu - zaključio je dr. Relja Beck.

Za komentar slučaja dr. Becka zamolili smo prof. Tomislava Dobranića, predsjednika Upravnog vijeća HVI-ja, ali do zaključenja izdanja nismo dobili njegov odgovor.

Beck dobitnik državne nagrade za znanost

Dr. Relja Beck diplomirao je i doktorirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, a tijekom doktorata bio je stipendist talijanske vlade te je šest mjeseci proveo na Istituto superiore di Sanitá u Rimu baveći se molekularnom dijagnostikom parazita.

Kao znanstveni novak na Veterinarskom fakultetu, gdje je radio od 2002. do 2009. godine, za istraživanja trihineloze dobio je prestižnu američku nagradu, a 2018. godine dobio je Državnu nagradu za znanost za postignuća na području biomedicine i zdravstva.

Objavio je više od 200 znanstvenih radova iz parazitologije i vektorskih bolesti. Poznat je i kao vrstan popularizator znanosti u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:39