BURA ZBOG REFERENDUMA O ZABRANI GAY BRAKOVA

'VRIJEĐAJU IH I DIVLJAČKI UDARAJU!' HDZ u Saboru o napadima na aktiviste udruge 'U ime obitelji'

Očekivali smo da se premijer, vlada ili pučki pravobranitelj obrate te da na pojavu nasilja reagira Sabor, rekao je HDZ-ov Željko Reine
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - HDZ-ovi zastupnici zatražili su danas od Sabora da stane u zaštitu volontera građanske inicijative 'U ime obitelji', koji su u proteklih nekoliko dana bili izloženi brojnim napadima, a Željko Reiner ocijenio je da "Sabor ne smije odšutjeti činjenicu da su usred dana ljudi prebijani i paljeni jer se netko ne slaže s njihovim mišljenjem".

Reiner je, nakon stanke koju je Klub HDZ-a zatražio kako bi se očitovao o tim napadima, ocijenio da je riječ o situaciji bez presedana u hrvatskom političkom i javnom životu.

"Volontere se ne samo vrijeđa, nego i fizički napada. U centru Zagreba nepoznati je muškarac usred bijela dana divljački šakom u leđa udario volonterku. Vrijeđa ih se i fizički napada, posebno u Rijeci i Zagrebu, a vrhunac netolerancije i divljaštva je paljenje štanda na Cvjetnom", rekao je Reiner.

Ponovio je da je HDZ očekivao da će se oglasiti premijer Zoran Milanović, pučka pravobraniteljica i "ministri koji su marširali u svim gay paradama".

CRKVENI AKTIVISTI NA FAKULTETIMA Na predavanju tražili potpise za referendum

"Premijer je, međutim, bio zauzet kampanjom, pa objašnjavanjem svog izbornog neuspjeha, pa pričama o nordijskom i bizantskom stilu. Očekivali smo onda da će se oglasiti pučka pravobraniteljica, no to se nije dogodilo, što nam je dalo za pravo da se sjetimo netransparentnosti u njezinu izboru. Očekivali smo i reakciju nekih ministara koji su marširali u prvim redovima da će i ovdje zaštititi pravo na različito mišljenje, no ni to se nije dogodilo", kazao je Reiner.

Za ignoriranje napada na volontere prozvao je i novinare, a Sabor i cijelo društvo je pozvao da poduzmu konkretne mjere protiv mržnje i netolerancije.

"U demokratskim društvima nema monopola na istinu", istaknuo je Reiner, te dodao da "ne želi vjerovati da u Hrvatskoj postoje dvostruki kriteriji za ista zlodjela i da se počinje tolerirati zakon linča i pogroma".

"Da su slučajno napadnuti zagovornici istospolnih brakova, svi mediji, ministri i udruge bili bi na nogama i zgražali se", uvjeren je Reiner.

Podsjetio je da je u izbornoj kampanji u Samoboru pucano na HDZ-ove aktiviste koji su lijepili plakate.

Ponovio je i da HDZ podržava ustavno definiranje braka kao životne zajednice žene i muškarca, a njegovo su izlaganje HDZ-ovci popratili pljeskom.

Predsjednik Sabora Josip Leko poručio je da se sve stranke u Hrvatskoj zalažu za demokratske vrijednosti i da se protive netoleranciji.

"Demokratske vrijednosi u hrvatskom društvu izvan su i iznad stranačkih i sve političke opcije podržavaju, grade i brane demokratske standarde da netolerancija ne smije stanovati u hrvatskom društvu, bez obzira tko je i kako branio, da je civilno društvo prednost i vrijednost demokratskih društava i tu nema među nama razlike. U to sam uvjeren i to ću braniti", poručio je Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:23