CRKVA U RATU ZBOG SPOLNOG ODGOJA

'VRIJEĐATE NAS I IGNORIRATE! ALI NE ODUSTAJEMO OD ISTINE O SPOLNOSTI' Biskupi napali Vladu, medije i umjetnike!

 Tomislav Krišto/CROPIX

ZAGREB - Osvrćući se na aktualno pitanje zdravstvenog odgoja u školama, hrvatski biskupi su na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u ponedjeljak upozorili na trend promicanja rodne (gender) ideologije koja se nastoji nametnuti diljem svijeta, a na zasjedanju je predstavljena i kronologija uvođenja zdravstvenog odgoja u hrvatske škole te posebno istaknut izostanak bilo kakve javne rasprave o tom važnom segmentu odgoja iz koje su isključene zainteresirane strane, a na osobit način roditelji, navodi se u današnjem priopćenju iz HBK.

Biskupi su, navodi se, podsjetili i na neuspjele pokušaje HBK da ostvari dijalog s predstavnicima javnih vlasti o tom pitanju, kao i na neprimjerene, uvredljive i diskriminacijske istupe predstavnika vlasti i jednog dijela medija. Posebno je istaknuto kako je HBK, nakon prošlogodišnjeg jesenskog zasjedanja, 15. studenoga 2012. uputila službeni dopis Vladi RH u kojem je zatražen razgovor o aktualnim pitanjima te da do danas nije dobiven nikakav službeni odgovor.

Iz HBK napominju da se u razgovor na zasjedanju uključio i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico koji je izrazio zadovoljstvo što može zajedno s biskupima promišljati o toj iznimno važnoj temi koja izaziva veliku pozornost u hrvatskoj javnosti te izrazio nadu da će i ovaj susret doprinijeti rješavanju spomenutih spornih pitanja.

Na početku zasjedanja, predsjednik HBK mons. Želimir Puljić osvrnuo se na aktualnu situaciju Crkve u hrvatskome društvu podsjetivši na propovijed pape Benedikta XVI. na Bogojavljenje kako crkveni nauk nerijetko nije podudaran s javnim mnijenjem te na njegov upit 'koja je uloga biskupa u takvom okruženju'. U tome smislu papa je upozorio da biskupi moraju imati 'odvažnosti usprotiviti se totalitarnim stavovima i razmišljanjima' te da to imaju činiti tako da ne očituju svoju snagu agresijom i nasiljem, nego uspravnim držanjem, a ako treba i strpljivim podnošenjem udaraca. Dužnost je biskupa, istaknuo je Sveti Otac, stajati uz istinu i ne bojati se. Jer, 'tko se boji Gospodina' (Sir 34, 16) oslobođen je straha i obzira, pa je u pravom smislu riječi slobodan, podsjetio je Puljić.

U nastavku zasjedanja, istaknuto je da je čovjek našega vremena izložen brojnim i opasnim manipulacijama, nerijetko u ime 'znanosti', gdje se zaboravlja na čovjekovo urođeno dostojanstvo. Kada se to pak dogodi onda netko mora dignuti glas, u ime čovjeka, u ime čovječnosti te je u tom kontekstu razumljiv krik naše domaće Crkve u obrani čovjeka u prijeporu oko četvrtoga modula zdravstvenog odgoja.

Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj krčki biskup mons. Valter Župan iznio je plan i program nacionalnog studijskog dana za djelatnike pastorala braka i obitelji koji će se u travnju 2013. održati u Zadru. Glavna tema studijskog dana bit će "Od teologije tijela do evanđelja života".

Na zasjedanju su imenovani predstavnici HBK u mješovitim radnim tijelima Katoličke Crkve i Vlade.

U dijelu zasjedanja kao gost bio je nazočan mons. Ilija Janjić, kotorski biskup.

HBK: 'Ne odustajemo od istine o spolnosti, braku i obitelji koja se u četvrtom modulu iskrivljuje!'

ZAGREB - Nakon zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK), hrvatski biskupi su u izjavi za javnost danas poručili da crkva nije protiv zdravstvenog odgoja, nego ne želi i ne može odustati od istine o čovjeku, njegovoj spolnosti, braku i obitelji koja se u četvrtom modulu iskrivljuje i ne prikazuje cjelovito te podsjećaju kako su mjesecima tražili dijalog s Vladom, posebice nakon uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, podržavajući opravdane zahtjeve roditelja na odgoj djece u skladu s vlastitim svjetonazorom, ali da su potom bili izloženi valu komunikacijskog nasilja, sve do izvrgavanja ruglu najvećih kršćanskih svetinja.

"U skladu s poslanjem Crkve i službe koju biskupi vrše na opće dobro vjernika i cijeloga društva, HBK je od lipnja do studenoga prošle godine tražila susret i mogućnost dijaloga s Vladom RH zbog nekih pitanja od zajedničkog interesa. Ta traženja dijaloga bila su intenzivna osobito nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uvelo zdravstveni odgoj u hrvatske škole. Budući da pri uvođenju zdravstvenog odgoja nije bila poštivana uobičajena procedura te se potpuno isključilo roditelje, biskupi su smatrali i smatraju svojom dužnošću podržati opravdane zahtjeve roditelja na odgoj djece u skladu s vlastitim svjetonazorom. Taj jasno očitovani stav biskupa izazvao je u javnosti protucrkveno djelovanje na više razina. Puna dva mjeseca Katolička Crkva, njezini pastiri i vjernici, kao i vjernici drugih vjerskih zajednica, izloženi su medijskom podcjenjivanju vlastitih stavova, te pravom valu netrpeljivosti i komunikacijskog nasilja, sve do izvrgavanja ruglu najvećih kršćanskih svetinja", navodi se u izjavi HBK.

Biskupi u izjavi navode i kako smatraju da je neprimjereno demokratskom duhu da roditelji, kao građani i vjernici, zbog iznošenja svoga uvjerenja i traženja svojih prava, budu izvrgnuti nesnošljivosti i diskriminaciji. Sudbinu roditelja dijelimo i mi kao pastiri Crkve, kojima je dužnost poučavati i podržavati vjernike, ali i sve osobe dobre volje, od zastranjenja zaodjevenih u lijepe riječi navodnog napretka i znanosti.

"Pojednostavljenim prikazivanjem ozbiljnih pitanja, posebice u predloženom četvrtom modulu Kurikuluma zdravstvenog odgoja i dalje se ustrajno tvrdi da je Crkva protiv zdravstvenog odgoja, protiv informacija o spolnosti, protiv dobra djece i mladih te da je neosjetljiva za stvarnost vremena u kojemu živimo. Sasvim suprotno. Crkva nije protiv zdravstvenog odgoja, nego ne želi i ne može odustati od istine o čovjeku, njegovoj spolnosti, braku i obitelji koja se u četvrtom modulu iskrivljuje i ne prikazuje cjelovito", poručili su biskupi u izjavi sa zasjedanja HBK.

"Zabrinuti zbog instrumentalizacije škole kao institucije i zauzeti za dostojanstvo djece, prosvjetnih radnika i budućnost hrvatskoga društva, podržavamo roditelje u njihovim ustavnim pravima i opravdanim zahtjevima. Nadamo se da će Vlada RH naći vremena i načina da o tomu razgovara sa svim zainteresiranim stranama", naglasili su iz HBK i izrazili spremnost na dijalog o tim i svim drugim spornim pitanjima koja opterećuju međusobne odnose u cilju općeg dobra u našem društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 01:13