EKSPLOZIJA CIJENA

Vrijednost izvršenih građevinskih radova porasla vrtoglavih 36,9 posto u odnosu na lani, evo koji je najunosniji biznis

Vrijednost novih narudžbi porasla je za 57 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku
 Andrija Lucic/Cropix/Cropix

Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u drugom je tromjesečju porasla za 36,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 57 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Građevinski radovi u drugom kvartalu ove godine ukupno su bili vrijedni gotovo 1,67 milijardi eura, od čega se 1,17 milijardi eura odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 493 milijuna eura na radove s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi u drugom tromjesečju iznosila je 1,47 milijardi eura, od čega se 804 milijuna odnosi na zgrade, a 670 milijuna eura na ostale građevine.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 59,9 posto izvedeno je na novogradnjama, a 40,1 posto su ostali radovi.

Istovremeno je 51,4 posto radova izvršeno na zgradama, a 48,6 posto na ostalim građevinama poput prometne infrastrukture, cjevovoda, komunikacijskih i energetskih vodova i sl., podaci su DZS-a.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u prvoj polovici ove godine veća je za 31,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 40,5 posto.

Građevinski radovi u prva dva kvartala ove godine ukupno su bili vrijedni 2,86 milijardi eura, od čega se dvije milijarde eura odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 836 milijuna eura na radove s podizvođačima.

Vrijednost novih narudžbi od siječnja do kraja lipnja 2023. iznosila je 2,64 milijardi eura, od čega se 1,49 milijardi odnosi na zgrade, a 1,15 milijardi eura na ostale građevine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:53