AKCENT

Vrijeme je za ‘početak jednog divnog prijateljstva‘ između građana i cjepiva

Umjesto proaktivne politike cijepljenja mjesecima je javni prostor prepuštan antivakserima, njihovim većim ili manjim pristalicama
Ilustracija, cijepljenje
 Pedro Pardo/AFP
Objavljeno: 24. prosinac 2020. 16:20

Uskoro će godišnjica otkako je svjetska pošast koronavirusa zavladala svijetom i našim životima. Trenutno ništa nije kako je bilo prije samo godinu dana, pa ni predstojeći blagdani nisu uspjeli izmamiti osmijeh građanima. Previše je teško oboljelih, previše svakodnevnih žrtava podlog virusa da bismo mogli, pa i na trenutak, zaboraviti što se zbiva ako ne nama samima, a ono sigurno nekome nama bliskom.

Zato su mjesecima sve oči bile uprte u ono što rade znanstvenici u utrci hoće li prije lijek ili cjepivo. "Pobijedilo" je cjepivo i jedno po jedno kapat će idućih mjeseci ne bi li se što više ljudi cijepilo i zaštitilo sebe i druge te osiguralo da život krene dalje nakon "izgubljene" godine.

Simbolično, cijepljenje u zemljama EU-a, pa i Hrvatske kreće istodobno, i to ove nedjelje. Bit će to konačno istinski početak borbe protiv korone u kojoj su znanstvenici odradili lavovski dio posla, a sada odgovornost preuzimaju sami građani svojom odlukom da se cijepe. Naime, što veći bude udio onih koji će se cijepiti, to će virus prije pokleknuti. Brojke govore da to znači da se treba cijepiti barem 70 posto građana kako bi i oni koji se iz nekih zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti bili zaštićeni.

Šteta što je Plan provođenja i praćenja cijepljenja protiv covida-19 Vlada prihvatila tek u srijedu, ali i to što su vijesti o tom planu stizale u javnost na kapaljku, potpuno bespotrebno. Činjenica je da je promidžba cijepljenja mogla krenuti već početkom jeseni, a sve ne bi li se poljuljali u svom skeptičnom stavu prema cjepivu "nevjerni Tome", kakvi u Hrvatskoj nisu rijetkost.

Umjesto proaktivne politike cijepljenja mjesecima je javni prostor prepuštan antivakserima, njihovim većim ili manjim pristalicama, pa ne treba čuditi da samo 40 posto građana kaže da se sigurno namjerava cijepiti. U cijelom razdoblju prije cijepljenja izostajali su uvjerljivi i jasni odgovori na brojna pitanja vezana uz cjepivo koja imaju građani, načinima kako su proizvedena, koje su moguće nuspojave, koliko su česte...

Opravdanje da će se sve znati kad cjepivo stigne naprosto ne drži vodu. Naime, barem tri mjesec se zna s kojim se cjepivima najdalje došla u ispitivanjima i koja bi od njih mogla biti prva odobrena. Da se s građanima imalo o čemu razgovarati, govori i primjer Velike Britanije koja je mjesecima prije prvog cijepljenja objavljivala detaljne planove cijepljenja i sve o najizglednijim cjepivima. Zašto? Zato da građani budu spremni surađivati jer među cjepivima ima i onih koja traže dodatna objašnjenja, pa ne čudi i otpor prema cijepljenju.

No, što je, tu je, kad smo već dosad bili u "leru", bit će nužno ubaciti u petu ako se namjerava postići zadovoljavajuća procijepljenost u idućih pola godine. Naravno, puno toga ovisi i tome koliko će cjepiva u kratkom roku stizati u Hrvatsku, ali je važno da se ono u potpunosti iskoristi, odnosno da se ne traži "građanin više" nego "cjepivo više". Ipak, valja se nadati da će nevolje iz proteklih mjeseci vezane uz koronvirus na kraju presuditi, odnosno da će to moguće biti "početak jednog divnog prijateljstva građana i cjepiva" na korist svih nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:29