NASTAVAK ŠTRAJKA

'VRIJEME JE ZA ULICU!' Sindikati najavili pojačanje pritiska i zaprijetili prosvjedima tijekom predsjedanja Europskom unijom

 
Sanja Šprem, Branimir Mihalinec
 Dragan Matić / CROPIX

Kompromis HDZ-a i HNS-a oko neke vrste modaliteta za rast učiteljskih plaća možda je spasio vladajuću koaliciju, ali nije impresionirao čelnike školskih sindikata koji već 15 dana provode štrajk u školama. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, uz ogradu kako su do nje doprle tri različite verzije, “i to kontradiktorne”, kazala je večeras da ne može komentirati nešto o čemu su zasad jedino izvijestili mediji.

- Ne bih skakala na prvu lopticu. Vlada treba pokazati odgovornost prema socijalnim partnerima. Ako ima ozbiljnu ponudu, neka nas pozove na sastanak, da čujemo što konkretno nude - rekla je Sanja Šprem. No, čak ni u tom slučaju ona sama, kao ni ostali sindikalni čelnici, nemaju ovlasti odmah prekinuti štrajk.

- Da me sad osobno nazove premijer Plenković i kaže kako će koeficijenti u obrazovanju rasti 15 posto, ja ne mogu samostalno donijeti odluku da se štrajk prekida. Takvu odluku može u našem sindikatu donijeti jedino Veliko vijeće ili se može provesti referendum - objasnila je. Školski su sindikati već prije poručivali HNS-u da ih ne zastupa, a Sanja Šprem je večeras ponovila kako je dogovori političkih stranaka ne zanimaju, nego jedino što misli 68 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja.

- Sad će se pokazati tko je zapravo bio u sukobu, HDZ i HNS ili Vlada i školski sindikati. Vjerujem da je ovo sukob školskih sindikata i nerazumne politike koju vodi ova Vlada. Čak i ako je postignut truli kompromis između koalicijskih partnera, nema razloga za prekid štrajka - komentirao je Željko Stipić, čelnika manjinskog školskog sindikata Preporod. Stipić smatra kako štrajk ni u kojem slučaju nakon još jednog preživljavanja vladajuće koalicije ne smije jenjati, nego ga treba intenzivirati.

- Kada proračun bude izglasan, štrajk više neće biti dostatan. Treba, uz štrajk, ići i s dugotrajnim pritiscima i oblicima neposluha, osobito u vrijeme kada u prvoj polovici iduće godine Hrvatska preuzme predsjedanje Vijećem EU. Vrijeme je da se dogodi prosvjeta na ulicama, osobito ondje gdje će se okupljati europski moćnici - smatra Stipić.

Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je kako kompromisno rješenje između HDZ-a i HNS-a prema kojemu se sindikatima školstva nudi rast koeficijenata od dva posto i to uvjetno, od 1. srpnja 2020. nije ni najmanje prihvatljivo i ni blizu traženih 6,11 posto.

- To nije razlog da bismo obustavili aktivnosti, niti prekinuli štrajk. Ali, spremni smo s Vladom razgovarati. Nakon toga ponudu ćemo dati na referendum pa će članstvo odlučiti - najavljuje Mihalinec.

Zasad se sve najavljene sindikalne aktivnosti, uključujući i treći ciklus cirkularnog štrajka od ponedjeljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:45