KONKURENTI ILI SURADNICI

Vrkljan: Bude li se branio demagogijom, neću podržati Beroša na raspravi o opozivu

Ne guram se na takvu poziciju, mene uopće ne zanima biti ravnatelj KB-a Sestre milosrdnice, kaže dr. Milan Vrkljan iz Vinogradske
Milan Vrkljan
 Damjan Tadic/CROPIX

"Ne guram se na takvu poziciju, mene uopće ne zanima biti ravnatelj KB-a Sestre milosrdnice. Spreman sam, doduše, staviti se na raspolaganje i biti dio tima, neovisno o političkoj opciji koja bi se doista uhvatila u koštac s teškim problemima u zdravstvu koje je - ako netko nije svjestan, bit će za nekoliko mjeseci - na rubu bankrota. Dugovi su s deset milijardi kuna na kraju prvog Plenkovićeva mandata nabubrili na 15 milijardi, a to je pet Peljeških mostova. Ne bih prihvatio niti jednu pojedinačnu poziciju od ravnatelja do ministra jer zdravstveni sustav nije problem jednog čovjeka i bez podrške premijera nitko ne može ništa. Ako ministar Vili Beroš u Saboru u raspravi o njegovu opozivu bude jasno izložio svoj program i probleme i argumentirao što je uzrok njegova nedjelovanja, podržat ću ga. Znam ga 30 godina i znam da ima intelektualne, stručne i organizacijske kvalitete da uredi zdravstveni sustav, ali mora jasno reći zašto to nije učinio - tko mu je to priječio. Ali, ako će u svoju obranu voditi demagoške govore, neću ga podržati.

Tako profesor Milan Vrkljan, pročelnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Vinogradskoj te nezavisni saborski zastupnik, od početka godine kada je napustio Domovinski pokret, komentira spekulacije da će se kandidirati za ravnatelja.

Vrkljan demantira nagađanja da bi pristao na trgovinu - u zamjenu za to da u Saboru podeblja klimavu većinu HDZ-a. I pojašnjava kako Vinogradsku doživljava kao svoj dom u kojem je u 30 godina prošao put od mladog liječnika i specijalizanta do profesora koji je odgojio i doveo desetke mladih i sposobnih liječnika.

"Stanje u Vinogradskoj je teško - kao da se raspada dio moje obitelji - zbog neupravljanja, lošeg kadroviranja i loših međuljudskih odnosa. Svatko tko želi uvesti red u sustav imat će moju podršku. Red u KBC bi se mogao uvesti, i to bi već bilo puno jer se tu troši 80 posto zdravstvenog novca i tu se generiraju najveći dugovi zdravstva. Razlog zbog čega sam ušao u politiku je obrnuto postavljen od ove trenutne nemoralne prakse političkog djelovanja u kojemu nema mrvice etike i ideala. Ušao sam sa željom da se zdravstvo pokrene. Bilo bi časno da Beroš sam kaže: nudio sam reformu, nije prihvaćena i dajem ostavku", zaključio je Vrkljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:02