StoryEditor
NOVE POJEDINOSTI

VRLIČKI BANKAR IZ CENTRALE NARUČIO 11 MILIJUNA KUNA KEŠA, STRPAO IH U RUKSAK I NESTAO Prijateljima je ispričao svoj plan, mislili su da se šali

 
 Toni Paštar

Vijest o nestanku voditelja poslovnice OTP banke S.D. (59) prošlog petka i u ponedjeljak evidentiranog nestanka više od 11 milijuna kuna iz sefa te poslovnice u Vrlici i u srijedu je bila tema dana, a vjerojatno će biti i tema mjeseca i godine, piše Slobodna Dalmacija.

 

Jer ovakvo što u vrličkom se kraju ne pamti. Nestanak S.D., odnosno njegov bijeg vjerojatno u susjednu državu BiH, a tko zna i kamo dalje, ubrzao je najavljeno zatvaranje ove bančine poslovnice. Klijenti banke mogli su na vratima poslovnice pročitati obavijest da se ona trajno zatvara 15. studenoga.

 

Poslovnica je imala posljednji radni dan u petak, 8. studenoga. U njoj je toga dana radio upravo S.D. Od tada su vrata poslovnice zatvorena.

 

– Znajući da će se poslovnica zatvoriti 15. studenoga, ja sam u petak otišla radi preuzimanja aplikacije internetskog bankarstva, tako da sva plaćanja i praćenje stanja na mojem tekućem računu mogu obavljati od kuće. U poslovnici sam bila u 12.45. Ispred mene je bila moja poznanica, koja je zbog zatvaranja poslovnice došla ugasiti trajni nalog jer je račun prenijela u drugu banku.

 

Čula sam kako joj S.D. govori: “Imaš pravo što napuštaš ovu banku”, kaže nam jedna Vrličanka koja je, kao i svi drugi u Vrlici s kojima su novinari Slobodne u srijedu razgovarali, zahtijevala da joj se ne navodi ime.

 

 

Pun trezor

 

Iznimka je bio jedino Jure Plazonić, gradonačelnik Vrlike. On nije želio ništa komentirati o postupku S.D., ali govorio je o problemu pred kojim su se zbog zatvaranja poslovnice OTP banke našli građani Vrlike.

 

– To je bila jedina banka u našem gradu i gotovo sve tvrtke s područja Vrlike, kao i naši građani bili su upućeni koristiti njezine usluge. Kad sam doznao da se poslovnica zatvara, stupio sam u kontakt s jednom drugom bankom i očekujem da će ta nova banka u najkraće vrijeme otvoriti svoju ispostavu u Vrlici – kaže gradonačelnik Plazonić.

 

Među Vrličanima u srijedu se najčešće govorilo o tome kako je S.D. u petak poslijepodne napustio Vrliku, kako je napunio trezor gotovinom i potom ga ispraznio, te kako je već dulje vrijeme neizravno najavljivao što će učiniti.

 

U prvi mah tvrdilo se da je bankara prema Sinju i dalje prema granici s BiH do graničnog prijelaza na imotskom području odvezao jedan član njegove obitelji. U srijedu se prepričavala posve druga verzija. Po njoj je S.D. u petak poslijepodne kazao da ide s prijateljima u lov u Liku.

 

S ruksakom na leđima, u kojemu je vjerojatno bio novac, S.D. je od svoje obiteljske kuće pješice došao do zgrade klaonice, odnosno benzinske crpke na državnoj cesti DC-1. Tu je sjeo u neidentificirano vozilo, ali nije otputovao u lov u Liku, nego, vjerojatno s “lovinom” iz banke, u Hercegovinu.

 

Ključ samo kod njega

 

Tvrdi se da je upravo u Hercegovini imao “jarane”, a njihovu skupinu navodno je predvodio “general Lija”. Jesu li mu upravo oni pružili utočište? U pričama se potvrđuje prvotno objavljena informacija da je S.D. ispraznio sef poslovnice.

 

Doznalo se i kako se toliko novca zateklo u tako maloj poslovnici. Po riječima osoba za koje se pretpostavlja da su dobro upućene u cijeli slučaj, S.D. je kao šef poslovnice naručio veliku količinu gotovine. Naručio je novac u kunama, eurima i švicarskim francima, možda i u još kojoj valuti. U zahtjevu je tražio velike apoene.

 

Kako se radilo o neuobičajeno velikom iznosu za tako malu poslovnicu, u centrali banke zahtijevali su dodatno objašnjenje. On im je, navodno, kazao kako ima najave velikog broja štediša da će zbog zatvaranja poslovnice podići depozite, što je, vjerojatno, bilo prihvatljivo objašnjenje pa je traženi novac – a kao najizvjesniji iznos spominje se 11,4 milijuna kuna – stigao u trezor, čiji je ključ imao samo S.D.

 

I treće, čini se najzanimljivije, jest neizravna najava S.D. u proteklih mjesec dana, možda i više, da će uzeti novac iz banke. U krugu u kojemu se kretao govorio je kako mu je “pun kufer” svega i kako bi bilo najbolje uzeti nekoj banci što veću količinu novca i otići ga trošiti i uživati u Južnoj Americi.

 

Prije dvadesetak dana istu je priču, uobičajeno rogobatno i kroz šalu, ispričao jednom svojem ratnom prijatelju i zapovjedniku.

Pila naopako

 

– Kako je S.D. u društvu najčešće znao izvaljivati gluposti na koje smo se svi smijali, i to sam doživio na isti način. Danas mi se čini, kada ponovno vrtim taj film, da je on već tada imao plan što će učiniti. Za vrijeme tog našeg posljednjeg susreta zapazio sam da je psihički bio drukčiji od prijašnjeg uobičajenog stanja – kaže ratni zapovjednik i bankarov poratni prijatelj.

 

U Vrlici, cijelom vrličkom i velikom dijelu cetinskoga kraja, S.D. je bio poznat svima ili gotovo svima. Poslije njegova nestanka i pronevjere više od 11 milijuna kuna koja mu se pripisuje, zanimljivo je pratiti reakcije u izravnim pričama ili komentare na društvenim mrežama.

 

Prijatelji s kojima se svakodnevno družio, jeo i pio pravdaju ga, vele da mu je sve namješteno i spremni su, tvrde verbalno, za S.D. napraviti sve što bi se od njih tražilo. Pojedinci izražavaju simpatije na račun njegove pronevjere jer je, kažu oni, uzeo novac onima koji ga svakodnevno otimaju građanima. Takvi ga tituliraju i nazivaju “Kraljem”.

 

Jedan Vrličanin bez dlake na jeziku, koji na društvenim mrežama, gdje je svakodnevno, posebno koristi “pilu naopako”, upozorava da se, možda, najgore još nije ni otkrilo. Što ako su dirani računi privatnih štediša, pita se on.

 

Dodaje da je S.D. u Vrlici stekao ugled i održavao ga uz pomoć novca. Zahvaljujući novcu kojim je raspolagao, S.D. je, kaže, častio ne samo pojedince iz svoje uže i šire okoline, nego i mnoge za koje je smatrao da bi mu nekada mogli koristiti, izravno ili posredno.

 

Ako je točno ono za što je S.D. osumnjičen, svi ti prijatelji nestat će kao mjehur od sapunice i u konačnici nitko mu neće moći pomoći. Jer postupak S.D. je u sferi kriminala i poslije svega nije pitanje hoće li se ova priča iz Vrlike rasplesti pred sudom, nego kada će do toga doći, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 11:53