ZARAZA U SUSJEDSTVU

VRLO ZARAZNA VIRUSNA BOLEST POJAVILA SE U MAĐARSKOJ Počela je eutanazija zaraženih životinja, i Ministarstvo RH oglasilo se priopćenjem

 Tomislav Krišto / CROPIX

Ministarstvo poljoprivrede na svojim je web stranicama objavilo upozorenje radi pojave tzv. 'afričke svinjske kuge' u susjednoj Mađarskoj gdje je počela i eutanazija zaraženih životinja.

U priopćenju ministarstva stoji i sljedeće:

Afrička svinjska kuga je virusna bolest svinja koja nije opasna za ljude ni za druge životinje. Bolest se obično na svinje prenosi kontaktom sa zaraženom divljom svinjom, najčešće slinom. Bolest se prošli tjedan pojavila u divljih svinja na sjeveru Mađarske na granici sa Slovačkom. Mađarska je odmah, sukladno EU pravilima, zabranila promet svinja u zonama zaraze dok se ne iskorijeni bolest i spriječi njezino širenje. Eutanazija svinja u Mađarskoj provodi se u krugu od 10 kilometara od zaraženih farmi.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provodi pojačane kontrole držanja svinja u zatvorenim prostorima kako bi se spriječio kontakt s divljim svinjama. Svinje se moraju držati u zatvorenom i ograđenom prostoru kako ne bi došle u kontakt s divljima svinjama.

Sve službe su u potpunoj pripravnosti i u slučaju sumnji na bolest spremne poduzeti propisane mjere za tu bolest. Republika Hrvatska u stalnom je kontaktu s predstavnicima mađarskih ovlaštenih tijela koja su zadužena za suzbijanje afričke svinjske kuge, kao i s Europskom komisijom.

U pripremi su krizni stožeri po županijama (veterinarski inspektori, lovci, policija, predstavnici lokalne uprave,…) koji će postupati u slučaju pojave bolesti na našem području.

Nakon pojave ASK u zemljama regije, pojačali smo aktivnosti - sve službe upoznate su s kriznim planom za sprečavanje bolesti, a veterinari provode pojačane biosigurnosne mjere:

  • kontrola uzgoja svinja (posebno na otvorenom) i uzorkovanje radi laboratorijske pretrage,
  • sprečavanje kontakta divljih svinja s domaćim svinjama,
  • ukidanje hranilišta za divlje svinje,
  • pojačana kontrola tijekom lova i rukovanja s trupovima divljih svinja.

Podsjećamo, ASK nikada nije zabilježena na području Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede RH, još od 2010., provodi mjere kontrole i nadzora radi prevencije afričke svinjske kuge.

Nadalje, Ministarstvo poljoprivrede je lovoovlaštenicima u Hrvatskoj naredilo pojačani odstrel divljih svinja - do 1. kolovoza moraju odstrijeliti 2.500 grla.

Pozivamo sve uzgajivače svinja na strogo pridržavanje pravila o označavanju, premještanju i prometu životinja te obveznu dezinfekciju vozila kojima prevoze žive životinje.

Afrička svinjska kuga (ASK) je vrlo kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje. Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae i ne postoji cjepivo. ASK se iskorjenjuje u uzgojima domaćih svinja usmrćivanjem svinja na zaraženom gospodarstvu, a u krugu od 3 i 10 km uspostavljaju se vrlo rigorozne mjere poput zabrane prometa u najkraćem trajanju od 45 dana. U divljih svinja bolest je vrlo teško iskorijeniti. ASK je 2014. godine potvrđena i na području Europske Unije (EU), u Litvi, te se širi na područje Latvije, Estonije, Poljske, a sekvenciranje virusa potvrdilo je da se radi o istom soju virusa koji cirkulira na području Rusije i Bjelorusije. ASK je potvrđena u divljih svinja u Češkoj, a zatim i u Rumunjskoj u 2 nekomercijalna uzgoja domaćih svinja neposredno uz granicu s Mađarskom.

Posjednici svinja dužni su svako uginuće svinje i pojavu znakova bolesti odmah prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

Pozivamo sve posjednike svinja i lovce da se za sve dodatne informacije obrate Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane:

Kontakt telefon 01 6443 540 i 099/815 6254 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 01:50