RUTINSKA PROVJERA?

'VRLO ZATEČENA ODGOVARALA SAM IM KAO MALO DIJETE' Policija u nekim školama popisivala učitelje koji su išli na prosvjed? Sindikalci traže objašnjenje

Prosvjed u Zagrebu
 Boris Kovacev / CROPIX

Sindikalni čelnici su na razgovoru u Banskim dvorima pokrenuli pitanje ulaska policije u dvije škole na području Krapinsko-zagorske županije, piše Dnevnik.hr.

Naime, sindikalna povjerenica koja je zbog bolesti ostala u školi i nije otišla na zagrebački prosvjed dojavila je čelnicima sindikata da su policajci došli u dvije škole i ondje se raspitivali o prosvjedu i prosvjednicima.

Prema njezinim tvrdnjama, policajci su tražili njezine osobne podatke, ispitivali tko je organizator prosvjeda te koliko je kolega otišlo na prosvjed.

"Je li dolazak policije u školu proceduralni postupak pri odlasku na prosvjed? Kao povjerenica sam ostala u školi zbog bolesti, nisam išla na prosvjed. Nakon odlaska kolega u školu je došla policija, tražila moje osobne podatke, status, tko je organizator odlaska na prosvjed, koliko kolega je otišlo na prosvjed. Vrlo zatečena odgovarala sam na pitanja kao malo dijete.

Tada su otišli i u susjednu školu, Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i obuću na isti razgovor. U toj školi bili su na dan prosvjedne akcije 'Potrubi za obrazovanje. Postavljam pitanje je li škola kriminalna organizacija ili mjesto odgoja i obrazovanja? Može li nam dostojanstvo biti još manje? Molim Vas, budite hrabri i ne odustajte niti milimetra, svi smo uz Vas!", napisala je sindikalna povjerenica predstavnicima sindikata koji su bili na pregovorima u Vladi.

Mirela Bojić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja je tijekom sastanka u Banskim dvorima dobila informaciju o dolasku policajaca u dvije škole u Krapinsko-zagorskoj županiji.

"Dobili smo informaciju da su željeli procijeniti koliko će autobusa doći na prosvjed. Iako smo mi najavili da će doći 200-tinjak autobusa. Sad smo zatražili i od drugih povjerenika da nam jave jesu li i u drugim dijelovima zemlje tražili takve informacije", rekla je Bojić nakon sastanka u Banskim dvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:46