VISOKI KAZNENI SUD

Vršitelj dužnosti predsjednika Visokog kaznenog suda bit će sudac Ivan Turudić

Mandat će Turudiću trajati dok Državno sudbeno vijeće ne izabere predsjednika novoosnovanog suda
Ivan Turudić
 Darko Tomaš/Cropix

Ivan Turudić, dosadašnji predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda te osoba koju je bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković imenovao službenikom za ustrojavanje novoga Visokog kaznenog suda (VKS), bit će i prvi vršitelj dužnosti predsjednika VKS-a, premda nikakvo rješenje o imenovanju v.d. predsjednika VKS-a neće biti doneseno.

Naime, i ministar pravosuđa Ivan Malenica i predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa "zaključili" su, svatko za sebe, da je eventualno imenovanje vršitelja dužnosti novoga predsjednika VKS-a u nadležnosti onog drugog, te v. d. na koncu neće biti niti imenovan. Turudić će tako mandat koji mu je Bošnjaković dao da ustroji novi sud "produljiti" i kao prvi v.d. predsjednika sve do izbora za novoga predsjednika VKS-a, premda ga je Bošnjaković na tu dužnost imenovao do početka rada suda, dakle do prvoga dana 2021.

Upravo u toj Bošnjakovićevoj odluci leži i izvor svih komplikacija. Naime, tom odlukom je Turudić u ožujku 2019. imenovan za osobu koja obavlja poslove sudske uprave pri osnivanju novoga VKS-a, ali, suprotno zakonu, do početka rada VKS-a. Zakon o sudovima pak kaže da mandat toj osobi traje sve do izbora predsjednika novoga suda u osnivanju. Druga stvar koja je zakomplicirala situaciju je zahtjev za ocjenu ustavnosti VKS-a, o kojemu je gotovo godinu dana odlučivao Ustavni sud, zbog čega do sada nije proveden natječaj za izbor predsjednika VKS-a. Tako smo došli do ove situacije.

U Ministarstvu su zaključili kako VKS nije sud u osnivanju, jer je već osnovan, te su "lopticu" prebacili Sessi. Predsjednik Vrhovnoga suda je, pak, zaključio kako Zakon o sudovima jasno kaže da "povjerenik" za osnivanje novoga suda ostaje na dužnosti do izbora predsjednika, bez obzira na Bošnjakovićevu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:39