STRANAČKI ŽIVOT

VRUĆA POLITIČKA JESEN U OPORBI Bernardićevi saveznici i neprijatelji suglasni: SDP prolazi veliku krizu

Nakon što se Peđa Grbin javno požalio da nema komunikacije u vrhu SDP-a, sličan stav su zauzeli i neki drugi stranački prvaci
 HANZA MEDIA

- SDP je u jednom limbu. Imam osjećaj da kada nekoliko aktivnijih kolega ne može istupati zbog bolesti, puta ili ne znam čega, stranka u javnosti ne postoji.

To se mora hitno promijeniti, a nisam siguran da to većina mojih kolega iz Predsjedništva shvaća - izjavio je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin u intervjuu Večernjem listu. Dodao je da se sa šefom stranke Davorom Bernardićem nije vidio ni čuo od zadnje sjednice Glavnog odbora koja je održana krajem srpnja.

Pobunjenici

S njegovim mišljenjem o stanju u stranci slaže se i bivši ministar te SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić.

- Peđa Grbin je rekao istinu o situaciji u kojoj se nalazi SDP. Problem je što političke događaje ne komentira nitko iz stranke osim predsjednika Bernardića što često dovodi do toga da te izjave budu smiješne. Osim toga nema komunikacije između vrha stranke i građana. U stranci ima ljudi koji mogu i trebaju komentirati, ali ekipa s Iblerova trga koja je zadužena za odnose s medijima te ljude uopće ne koristi. Zašto i oni koji su bili u Vladi i u ministarstvima zajedno s drugim kolegama koji su stručni za pojedina područja ne bi mogli izlaziti u javnost? Takav stav nije dobar i to je posljedica krive politike koja se vodi od početka - rekao je Mrsić koji se osvrnuo i na Grbinovu izjavu da s Bernardićem nije kontaktirao od kraja srpnja.

Pukla komunikacija

- Žao mi je što čujem da između njih nema komunikacije. To za posljedicu ima određenu krizu u Predsjedništvu. Morali bi se zamisliti nad takvim izjavama jer su oni najodgovorniji za rad stranke - smatra Mrsić.

Za razliku od Grbina, potpredsjednik stranke i bivši ministar financija Boris Lalovac nema problema u komunikaciji s prvim čovjekom SDP-a.

- Upravo sam na sastanku s Bernardićem. Razgovaramo o aktualnim temama i programu stranke. Sastajali smo se i tijekom ljeta. Što se mene tiče, nema nikakvih problema oko toga - rekao nam je jučer Lalovac. Aleksandra Kolarić nije željela komentirati izjave pojedinih članova SDP-a, ali se osvrnula na ukupnu situaciju u stranci.

- Politika eliminacija i isključivosti, osobni napadi i diskvalifikacije, cinični komentari kojima se izruguje pojedince trebaju ostati u prošlosti. SDP se mora okrenuti hitnom nalaženju rješenja za aktualne probleme društva kao npr. požare, iseljavanje, korupciju, pravosuđe, gospodarstvo, ovrhe, Agrokor, poljoprivredu i brojne druge probleme. Pored toga stranka se mora okrenuti definiranju nove socijaldemokratske platforme za nas i za društvo. Ta dva zadatka su biti ili ne biti za SDP - kaže Kolarić. Dodaje kako je činjenica da je SDP u dubokoj krizi - organizacijskoj, financijskoj, kadrovskoj, programskoj, političkoj, ali ističe da to nije zbog novog vodstva.

Ključni problemi

- Uzroci tih problema nalaze se u osam godina bivšeg vodstva SDP-a i u njihovoj šutnji. Problem novog vodstva je sporost, neučinkovitost i nečinjenje - kaže Kolarić.

- Također smatram da se treba napraviti potpuno novi program. Rješenje za probleme 21. stoljeća nije u tekstovima iz 20. stoljeća. Politička ostavština Ivice Račana je u temeljima SDP-a, ali sada se treba izraditi novi program - kaže Aleksandra Kolarić, koja će Predsjedništvu iznijeti prijedlog da se uskoro organizira konferencija na temu kuda ide socijaldemokracija.

Neki od članova SDP-a s kojima smo jučer razgovarali, a koji su željeli ostati anonimni, bili su prilično kritični prema Bernardiću i novom vodstvu.

- Sva komunikacija s medijima se svodi uglavnom na Bernardića. Pokušava ga se ‘brendirati’ i od njega stvoriti nekog novog lidera poput Zorana Milanovića, ali nema šansi da se to dogodi. Sve njegove izjave od početka su krive i populističke - kaže jedan od istaknutih SDP-ovaca, dodajući da dio članova Predsjedništva to ne vidi, dio ne želi vidjeti jer očekuju da će biti na listama ili da će dobiti druge privilegije, dok treći znaju da ne bi ni ušli u politiku bez njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:25