NA PRESICI S FEDERICOM MOGHERINI

VUČIĆ 'Hoćemo li dočekati da netko kaže da je to što se nama događalo i što grade spomenik Stepincu gore nego što je Šešelj učinio? Znam da nećemo'

 
 REUTERS

Upitana kako komentira Šešeljev incident u Skupštini Srbije i bi li to moglo utjecati na odnose s Hrvatskom, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini na konferenciji za novinare na kojoj je u Beogradu bila s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazala je kako osuđuje svaki čin koji ne podržava demokratske institucije, te dodala da je i osobno imala slično iskustvo prošle godine.

- To su epizode koje ne služe na dobro samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna demokratska zemlja. Ja sam prošle godine posjetila srpski parlament i imala slično iskustvo, ali vjerujem da, kao što je hrvatski premijer Plenković rekao, važno je da se dijalog održi. To je i bit projekta EU i tome smo svi posvećeni, navela je Mogherini, prenosi RTS.

Nadovezujući se na ovu temu, Vučić je kazao kako su svi u državi snažno osudili ponašanje Šešelja te da je, kako kaže, slušao laži od političkih predstavnika iz Srbije i regije kako 'netko nije spomenuo Šešelja, jer ga se plaši'.

- Ponavljam, osuđujemo ponašanje Šešelja, ono za koje znamo da se dogodilo, jer postoji i ono koje ne znamo, a za koje on tvrdi da se dogodilo - naveo je Vučić.

Dodao je, međutim, da su se puno teže uvrede dogodile tijekom njegova posjeta Hrvatskoj, na koje nitko ni u Hrvatskoj, ni iz EU nije reagirao. Ovoga puta nije spominjao paljenje srpskih zastava, o čemu je govorio dan ranije, iako nijedna srpska zastava uoči i za vrijeme njegova posjeta Hrvatskoj nije bila spaljena.

Nije se, kaže, reagiralo ni na podizanje spomenika Alojziju Stepincu, niti na izjave kosovskih čelnika Haradinaja i Thacija.

Poručio je da je njegov posao da gradi dobre odnose i da će to nastaviti raditi, uz opasku da 'mi Srbi moramo naučiti jednu stvar, a to je da nismo uvijek u istoj poziciji, ne moram to vama u Srbiji dokazivati, ali moramo se ponašati racionalno', javlja RTS.

- Mogao bih sat vremena o tome, ali bih nanio štetu zemlji koju volim i za koju radim i borim se i na ovom sastanku sam se borio i dao sve od sebe da zaštitim Srbiju na najbolji način - rekao je Vučić pa nastavio:

- A hoćemo li dočekati da netko kaže da je to što se nama događalo i što grade spomenik Stepincu, ili to s ulicama Mile Budaka, da je to gore nego što je Šešelj učinio, znam da nećemo, zaključio je te dodao:

- To ostaje na nama i da svoje gluposti ispravljamo i ne ponavljamo one koji o nama govore lošije nego što mi jesmo i sebe predstavljamo lošije, ali to je naša krivica, a ne nekih drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:28