POTPISALI DEKLARACIJU

VUČIĆ I GRABAR KITAROVIĆ 'Okrećemo se budućnosti, rezultati će biti vidljivi za mjesec dana!'

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić u ponedjeljak su u Subotici potpisali deklaraciju o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja dviju država. Delegacije na čelu s dvoje državnika imale su mini-turneju po Slavoniji i Vojvodini koja je kulminirala potpisivanjem deklaracije koja je ocijenjena kao povijesnom.

I predsjednica i premijer nisu skrivali zadovoljstvo današnjim druženjem koje se, kako tvrde, pripremalo mjesecima. Vučić je nakon potpisivanja rekao:

- Danas smo imali dobre i sadržajne razgovore, ali ne i lake. Ovom deklaracijom smo pokazali da se naši odnosi popravljaju i moramo biti zadovoljni. Danas sam u Dalju imao priliku čuti što muči tamošnje Srbe, a s kojim stvarima su zadovoljni. Također, i hrvatska predsjednica je imala priliku čuti iskustva Hrvata u Vojvodini. Razgovori su bili iznimno teški, ali svima nam je drago da su se neke stvari pokrenule. Rezultati ovog sporazuma će biti vidljivi već nakon mjesec dana. Neće to biti ništa spektakularno, ali će biti dokaz da se stvari lagano pokreću - rekao je Vučić naglasivši kako ovi razgovori nisu odrađeni pod pritiskom Bruxellesa.

- Odnosi Hrvatske i Srbije su kralježnica odnosa cijele regije, a od velike važnosti su i za Bruxelles. S Hrvatskom ćemo razgovarati i o pitanjima granice, a ako ne uspijemo to riješiti, uvijek nam ostaju međunarodne institucije. I to nije loše. Želim reći da nemamo pretenzija prema tuđem teritoriju...

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da je došlo vrijeme da se krene u rješavanje otvorenih pitanja Hrvatske i Srbije.

- Jednostavno se moramo okrenuti budućnosti. Svi problemi su proizašli iz nedostatka komunikacije. Čula sam kakvi problem muče srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ali moram naglasiti da slične stvari pogađaju i ostatak Hrvatske. Svi želimo bolji život, svi mi želimo da ljudi prestanu odlaziti iz Hrvatske. U potpunosti razumijem Srbe iz Hrvatske i ja sam se obvezala kako ćemo promicati kulturu suživota i uvažavanja - rekla je predsjednica naglasivši kako Hrvatskoj nije ni na kraj pameti blokirati Srbiju na putu u EU.

- Nadam se da ćemo biti dovoljno zreli da bilateralna pitanja sami rješavamo. Nije nam namjera blokirati Srbiju, želimo ih vidjeti u EU, jer to je preduvjet za trajni mir, sigurnost i prosperitet. Smoći ćemo snage da sjednemo i sami raščistimo nedoumice prije nego što to postane europski problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:07