'ISHITRENA I NERVOZNA REAKCIJA'

VUČIĆ NAJAVIO ODGOVOR BEOGRADA NA ZABRANU ULASKA U HRVATSKU NJEGOVOM JASTREBU 'Srbija će reagirati recipročnim mjerama'

 REUTERS

Srbija će odgovoriti Hrvatskoj recipročnim mjerama, najavio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirajući odluku službenog Zagreba da srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina proglasi nepoželjnom osobom u nedjelju u Jasenovcu.

Vučić je danas prigodom obilježavanja Dana Vojske Srbije odluku hrvatskih vlasti da ministar odbrane Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku ocijenio "ishitrenom i nervoznom", a protumjere najavio za četvrtak, kad se očekuje odluka srbijanske vlade..

"Srbija će reagirati recipročnim mjerama, ali o tome će odlučiti Vlada u četvrtak. Držat ću se onoga što sam rekao da 100 dana neću komentirati odnose s RH, to traje do kraja svibnja", izjavio je Vučić.

Naglasio je kako bi volio da odluka o Vulinu nije uslijedila na osnovi izjave koju je on dao.

"Volio bih da to nije slučaj, da netko u Europskoj uniji ne uvodi verbalni delikt - da arbitrarno osuđuje da li mu se dopada ili ne nečije mišljenje", rekao je srbijanski predsjednik.

Kako je kazao, Vučić ne očekuje reakciju EU povodom isticanja zastave sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu. "Ne očekujem reakciju. Ne postoji nijedna zemlja gdje se mogu isticati slike Adolfa Hitlera, a da ne budete kažnjeni. Ovdje je moguće da se to radi ", rekao je Vučić.

Hrvatska je članica EU, dodao je on, a Srbija je mala zemlja koja pokušava biti u Europi, "ali je valjda kriva što je nepokorna i slobodarska, pa svatko misli da može raditi što hoće."

Kako je kazao, pod tom zastavom su Srbi "ubijani i maljem, i nožem i metkom".

"Jasenovac je najveće stratište kojeg su se i njemački nacisti stidili. Neki se, na žalost, danas ne stide", poručio je Vučić, te naglasio da "nikad nema osude ustaškog pokreta, već samo ustaškog zločina".

Govoreći o postupcima Vojislava Šešelja, Vučić je rekao da ih je snažno osudio, da su se one događale i kada je bila gost Srbije Federica Mogherini.

"To ne znači da imate pravo nekome zabraniti ulazak u zemlju i tolerirati nacističke simbole na mjestima koja su stratišta. Gospodin Šešelj ne predstavlja većinu u ovoj zemlji, već manjinu građana - kazao je Vučić", i dodao da će Hrvatska vjerovatno nastaviti podizati spomenike ljudima poput Stepinca.

Što se tiče srpskih i hrvatskih ulaganja vojsku, predsjednik Srbije je kazao: "Mi ne sudjelujemo ni u kakvoj trci, jer je riječ o zemlji koja je u isto vrijeme i članica NATO. Ne utrkujemo se, niti to želimo, ali želimo da budemo sposobni da svoju zemlju možemo sačuvati i odbraniti. Hrvatska kupuje avione od Izraela, to je njena stvar."

Kako je kazao, Srbija nema novca kao Hrvatska da plaća avione, i istakao da ih Srbija plaća nešto jeftinije.

"Tko je bolji, F16 ili MiG 29, različita su mišljenja. Na našim pilotima je da vježbaju, naravno u mirnodopskim uvjetima", zaključio je on.

Aleksandar Vulin prethodno je najavio da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca, ali hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je objavilo da u ovom trenutku nije dobrodošao, zbog izjave da o njegovu dolasku u Hrvatsku može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, a ne hrvatski ministri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:09