OŠTRE REAKCIJE

VUČIĆ O SPOMEN PLOČI ZAPOVJEDNIKU NAPADA NA VUKOVAR 'U Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka'; Hrvatska uputila diplomatsku notu Srbiji

 
 CROPIX, Reuters

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, kojom je izrazilo najoštriji prosvjed zbog otkrivanja spomen ploče Mladenu Bratiću, zapovjedniku snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar, u novosadskom kompleksu Vojske Srbije 8. studenog 2019. godine.

Prosvjednom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno je izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku. Republika Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća.

Ovim prosvjedom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova iznova je ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose.

Na informaciju o otkrivanju spomen ploče ranije su reagirali premijer Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ali i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

- Činjenica da se u Novom Sadu otkriva spomenik čovjeku koji je bio zapovjednik u Vukovaru u kojem je ubijeno 2.200 ljudi bit će predmet formalnog protesta Srbiji i to sam već rekao srpskom predsjedniku Vučiću, poručio je premijer Andrej Plenković iz Ženeve gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu, prenosi HRT.

Ministar Grlić Radman boravi u Rijeci, prvome gradu u kojem je počelo predstavljanje hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu, generalu JNA koji je zapovijedao napadom na hrvatski grad Vukovar je skandalozno i Hrvatska to najoštrije osuđuje, poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman: To je skandalozno

- On je zapravo ratni zločinac, poginuo je napadajući tuđu zemlju, našu zemlju, hrvatski grad Vukovar, rekao je šef hrvatske diplomacije.

Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. - Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide, rekao je.

Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću, okrenuti se izgradnji demokratskog društva, vladavine prava i prava nacionalnih manjina, rekao je podsjetivši da Srbiju "upravo na to upozoravaju čelnici EU-a".

Odbacio je medijske spekulacije da će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govoriti u Hrvatskom saboru na kongresu Europske pučke stranke (EPP) krajem studenoga.

"Kontekst ove (spomen) ploče nije dobar", rekao je ministar i podsjetio da je Hrvatska "na neki način lokacija", mjesto održavanja izbornog kongresa EPP-a. Domaćin i organizator kongresa su Joseph Daul i EPP i oni "pozivaju sve članice i pridružene članice".

"Nije točno da će se skup održati u Hrvatskom saboru", jer cijeli skup se održava u Areni gdje očekujemo više od 2000 izaslanika, a u Hrvatskom saboru održat će se samo mali dio.

"Sve će se odvijati u Areni, a hoće li gospodin Vučić doći, to mi ne znamo, ali sigurno je da on neće govoriti u Hrvatskom saboru", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

Vučić: I u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka

Vučić je u petak iz Ženeve rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku, komentirajući podizanje spomen ploče u Novom Sadu generalu bivše JNA Mladenu Bratiću koji je zapovijedao napadom na Vukovar.

"Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka", rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:42