NEUGODNA ATMOSFERA

VUČIĆ U ŽUSTROM OBRAČUNU S PICULOM 'Stalno je pričao o Hrvatskoj, upadao u riječ, spominjao fašizam, ustaše...'

Serbia's deputy Prime minister Aleksandar Vucic speaks during a press conference on January 14, 2014 in Belgrade after Serbian police arrested two former intelligence officers suspected of involvement in the murder of journalist. Slavko Curuvija, a fierce critic of late strongman Slobodan Milosevic, was killed in front of his home in central Belgrade by unknown gunmen on the Orthodox Easter in April 1999, during NATO's bombing campaign against the former Yugoslavia over Kosovo. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Sukob između Hrvatske i Srbije oko blokade granice na Bajakovu poslužio je predsjedniku vlade Srbije da unaprijed najavljeni sastanak s europarlamentarcima u Beogradu, na kojemu se trebalo razgovarati o pravosuđu, reformama i ljudskim pravima u Srbiji, te normalizaciji odnosa s Kosovom, iskoristi kao priliku za žestoke napade na Hrvatsku. To je Jutarnjem listu potvrdio i hvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula koji je i predsjednik parlamentarne delegacije za Bosnu i Hercegovini i za Kosovo.

- Morao sam reagirati, pristojno nakon što mi je supredjedavajući Elmar Brock dao riječ, jer je bilo neprihvatljivo tako govoriti na tom političkom nivou. Premijer Vučić je jednim vrlo agresivnim riječnikom govorio zastupnicima o problemima s Hrvatskom, iako su na dnevnom redu trebale biti druge teme. Njegov je nastup bio kombinacija samohvale za ono što radi Srbija i kritike državama Europske unije, Grčkoj i Hrvatskoj prije svega. Vučić je u jednom trenutku rekao kako je to postupanje Hrvatske 'blizu fašizmu' govoreći da se iz autobusa skida ljude samo zato što imaju srpski pasoš. Nakon toga je rekao da i ovdje sjede predstavnici takve politike koji šute - opisao je Vučićev nastup Picula.

On se nakon toga javio za riječ, rekao da je razumljivo da Vučić izražava neslaganje s postupcima Hrvatske, ali da se ne može vlast u Hrvatsku smatrati fašističkom.

- Ovdje sjede ljudi koji su imali fašističku epizodu u svom životu - rekao je Picula. Nakon toga je Vučić počeo govoriti kako su njemu ustaše ubili djeda.

- Vučić mi je stalno upadao u riječ, zamolio sam ga za pristojnost, a na kraju se sve nekako smirilo. Očito, kada on govori o fašizmu, onda misli samo na ono zbog čega on ima traume, a ne i na druge događaje - rekao nam je Picula u telefonskom razgovoru.

Picula je Jutarnjem listu rekao kako je cijela atmosfera bila prilično neugodna a da su ostali zastupnici bili iznenađeni, ali da atmosfera među ostalim zastupnicima Europskog parlamenta nije bila Hrvatskoj baš naklonjena.

Delegacija dva odbora Europskog parlamenta je izdala i priopćenje o posjetu Beogradu na kraju kojeg su ubacili i rečenicu kojojm 'izražavaju nezadovoljstvo odlukom hrvatske vlade da zatvore granicu za državljane Srbije i za aute, uz kamione. Ova mjera koja je poduzeta danas se čini kao neopravdana nova kontramjera. Članovi su osjetili da su dobili jamstva od premijera Vučića da Srbija neće poduzeti osvetničke mjere protiv hrvatskih građana i pozvali na umjereni odgovor na sadašnju krizu.

Delegacija Europskog parlamenta je iz Beograda otputovala u posjet Republici Kosovo. Tamo će razgovarati i sa kosovskim predstavnicima o procesu europskih integracija i normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:58