StoryEditor
MINISTRICA

Vučković na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede EU tražila ranije isplate avansa

Ministri su razgovarali o naučenim lekcijama proizašlim iz pandemije bolesti uzrokovane virusom Covid-19 u području poljoprivrede
Marija Vučković
 Jure Miskovic/Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na neformalnom je sastanku ministara poljoprivrede i ribarstva EU u ime Hrvatske i u interesu hrvatskih poljoprivrednika tražila ranije isplate avansa te jaču podršku lokalnim i regionalnim lancima opskrbe, priopćeno je utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica Vučković i državni tajnik Tugomir Majdak boravili su od nedjelje, 30. kolovoza, do utorka, 1. rujna, u Koblenzu na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije, koji je organiziralo njemačko Savezno ministarstvo za hranu i poljoprivredu u okviru šestomjesečnog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Kako se navodi u priopćenju, ministri su razgovarali o naučenim lekcijama proizašlim iz pandemije bolesti uzrokovane virusom Covid-19 u području poljoprivrede i prehrambene politike, a glavna tema ovog neformalnog sastanka bila je označavanje dobrobiti životinja na razini EU te s tim povezana pitanja. Ministri su razmijenili mišljenja i o budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP), duljini primjene prijelaznih pravila ZPP-a te o optimalnom mehanizmu korištenja sredstava za oporavak ruralnih područja.

"Ministrica Vučković je u ime Hrvatske i u interesu hrvatskih poljoprivrednika tražila ranije isplate avansa i jaču podršku lokalnim i regionalnim lancima opskrbe, kao ključnim opskrbljivačima hranom u situacijama poremećaja tržišta. Također, zatraženo je povećanje intenziteta potpore za nedostatnu logističko-distribucijsku mrežu te je pisanim putem priložen konkretan prijedlog pravnog rješenja brzog korištenja Fonda za oporavak ruralnih krajeva", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Hrvatska ministrica u priopćenju podsjeća da je neformalni sastanak održan svega nešto više od mjesec dana od posljednjeg susreta ministara poljoprivrede u Bruxellesu, a iznimno je zadovoljna što su svi iskoristili proteklo vrijeme za analize i pripremu prijedloga budućeg djelovanja.

"Kolegama ministrima sam predstavila naš prijedlog učinkovitog mehanizma korištenja sredstava koji su planom oporavka 'EU sljedeće generacije' namijenjeni financiranju ruralnog razvoja. Prilično je jasno što se od nas, kreatora poljoprivredne politike, očekuje, a na nama je da ispunimo ta očekivanja i osiguramo budućnost europske poljoprivrede i europskih poljoprivrednika", izjavila je ministrica Vučković u Koblenzu.

Njemačko predsjedništvo je za ministarska izaslanstva organiziralo niz terenskih posjeta poljoprivrednim proizvođačima i nekoliko susreta s poljoprivrednicima, a iz Ministarstva poljoprivrede pritom izdvajaju sastanak s predstavnicima Europskog odbora za mlijeko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2020 21:33