STRATEŠKI PLANOVI

Vučković na sastanku ministara EU: Strategija poljoprivrede predviđa ulaganja u javne usluge

Dugoročna vizija za ruralna područja EU do 2040. ima za cilj preokrenuti negativne trendove koji utječu na ruralna područja
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković
 Vlado Kos/Cropix

Strategija poljoprivrede predviđa daljnja ulaganja u javne usluge na ruralnim područjima, s naglaskom na digitalizaciju, navodnjavanje, proizvodnju obnovljive energije i povećanje energetske učinkovitosti, a neophodno za uspjeh toga je nastavak ulaganja u ljudski kapital, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na neformalnom sastanku ministara EU.

Ministrica Vučković sudjelovala je na neformalnom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije, održanom u ponedjeljak i utorak u Kranju. Kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede u utorak, središnja tema sastanka bila je jačanje dijaloga između urbanih i ruralnih područja u EU, s naglaskom na mogućnostima njihova daljnjeg razvoja.

Dugoročna vizija za ruralna područja EU do 2040. ima za cilj preokrenuti negativne trendove koji utječu na ruralna područja, uključujući depopulaciju, starenje stanovništva i pad privlačnosti ruralnih područja kao mjesta za život. Vizija objedinjuje nekoliko politika koje nadilaze Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) i zahtijevaju integriraniji i koordiniraniji pristup na razini EU, nacionalnoj i regionalnoj razini, navodi se u priopćenju.

"Strategija poljoprivrede predviđa daljnja ulaganja u javne usluge na ruralnim područjima s naglaskom na digitalizaciju, navodnjavanje, proizvodnju obnovljive energije i povećanje energetske učinkovitosti. Međutim, neophodan uvjet za uspjeh ovoga procesa usmjerenog na jačanje ruralnih područja jest nastavak neizostavnih ulaganja u ljudski kapital, osobito u mlade, poduzetne i ambiciozne. Moramo omogućiti sredstva za investicije i dužni smo osigurati preduvjete koji će omogućiti mladima da upravo u ruralnim područjima ostvare svoje poslovne ciljeve i odgovore na izazove stvarajući dodanu vrijednost“, naglasila je tom prigodom ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dvodnevni boravak u Sloveniji poslužio je i za razmjenu informacija s ministrima ostalih država članica o procesu programiranja ZPP strateških planova, kao i o ostalim aktualnostima u sektoru, navodi se još u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2022 11:51