GUVERNER HNB-A

Vujčić: Uvođenje eura ne bi trebalo značajnije utjecati na stopu inflacije

Inflacija zahtjeva zaoštravanje monetarne politike, dizanje kamatnih stopa, smanjivanje bilanci središnjih banaka, smatra guverner

Boris Vujčić

 Damir Krajac/Cropix

Uvođenje eura ne bi trebalo imati nikakav značajniji utjecaj na stopu inflacije. U svakom slučaju, puno manje nego što vidimo da druge stvari, poput rasta cijena sirovina, energenata, hrane, imaju, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku.

Dodao je da iskustva drugih zemalja koje su uvodile euro govore da je taj utjecaj bio obično između 0,2 i 0,4 postotna poena.

- Relativno zanemarivo u odnosu na inflaciju koja je u ovom trenutku 12 posto. Prema tome, to nije taj faktor oko kojeg u ovom trenutku trebamo biti prvenstveno zabrinuti, rekao je guverner.

Hrvatska će uvesti euro kao službenu valutu 1. siječnja 2023., a danas je počelo kovanje hrvatskih eurokovanica. Vujčić je rekao da će osigurati da do Nove godine imaju dovoljnu količinu kovanica i novčanica eura. Rekao je i da će osigurati da se između 15. prosinca i 15. siječnja ne naplaćuje naknada klijentima za korištenje bankomata drugih banaka.

Vujčić je rekao da se sjeća i viših stopa inflacije - 1993. ona je bila 30 posto mjesečno. Međutim, u novijoj povijesti, dodao je, ovo je najviša stopa, ne samo kod nas, nego i u svijetu.

- Ono što ona zahtijeva sasvim sigurno je zaoštravanje monetarne politike, dizanje kamatnih stopa, smanjivanje bilanci središnjih banaka koje su bile izrazito ekspanzivne tijekom zadnjih kriza, poručio je Vujčić.

Rekao je i da ne treba misliti da će dizanje kamatnih stopa značajno usporavati gospodarski rast jer je srednjoročno glavni rizik za usporavanje gospodarskog rasta - visoka stopa inflacije.

Govoreći o ulozi HNB-a, Vujčić je rekao da Europska središnja banka već sada ima značajan utjecaj na monetarnu situaciju u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi.

- Mi sad postajemo sukreator monetarne politike Europske središnje banke i Hrvatska narodna banka će do 1. 1., kada ulazimo u eurozonu, sasvim sigurno imati kamatne stope iste kakve će imati Europska središnja banka 1. 1. kako ne bi došlo do promjene monetarne politike u tom trenutku, rekao je Vujčić, dodajući da HNB u ovom trenutku ima nešto više kamatne stope nego ECB, ali da očekuju da će se to do kraja godine izjednačiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:00