DAR ZA SUPRUGU

Vujnovca na ‘Tuđmanu‘ carinici ulovili s neprijavljenom ogrlicom od 500.000 €: ‘Bio je to previd, platit će sva davanja‘

Kako se neslužbeno doznaje, navodno se radilo o daru za suprugu vlasnika PPD-a

Pavao Vujnovac

 Neja Markicevic/Cropix

Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave Prvoga plinarskoga društva (PPD), u zemlju je 25. lipnja neprijavljeno pokušao unijeti ogrlicu od bijeloga zlata i dragoga kamenja vrijednu nevjerojatnih 507.436 eura - odnosno 3.812.421,47 kuna, no zaustavljen je na Carini zračne luke "Franjo Tuđman" te mu je izrečen prekršajni nalog od 50.000 kuna, a ogrlica mu je privremeno oduzeta, otkrio je portal Index.hr.

Index je objavio i kako je Carina kontaktirala nadležno državno odvjetništvo, točnije Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici, kako bi provjerili da se možda ne radi o kaznenome, a ne prekršajnome djelu, no iz tužiteljstva su odgovorili kako se radi o prekršaju. Index je također kontaktirao i Carinu s istim pitanjem oko potencijalne kaznene odgovornosti odakle su im odgovorili kako za pokretanje kaznenoga progona u pitanju mora biti roba čiji je promet zabranjen, a ogrlica to nije. Iz Općinskoga državnoga odvjetništva u Velikoj Gorici su pak Indexu rekli kako je, bez obzira na odluku o izostanku kaznenoga progona, državno odvjetništvo "zatražilo od Carinske uprave dostavu dokumentacije radi provjere ima li u navedenom elemenata i kaznenog djela."

- Gospodin Vujnovac žali zbog previda koji se dogodio iz neznanja. Sva davanja i porezi bit će plaćeni sukladno važećim pravnim propisima - stoji u odgovoru iz njegove kompanije Jutarnjem listu.

Kako se pak neslužbeno doznaje, navodno se radilo o daru za suprugu.

Carina potvrdila Vujnovčevo kažnjavanje zbog neprijavljivanja ogrlice

Carinska uprava Ministarstva financija potvrdila je da je prekršajno kaznila vlasnika Prvog plinarskog društva (PPD) Pavla Vujnovca zbog neprijavljivanja carini ogrlice vrijedne nešto više od pola milijuna eura.

Carinska uprava je precizirala da se Vujnovac s ogrlicom vraćao iz Züricha te da su carinici na zagrebačkom aerodromu spazili Vujnovčevu ogrlicu ‘‘neposrednim opažanjem/obavljanjem nadzora‘‘ te da je direktor i vlasnik PPD-a zbog neprijavljivanja robe kažnjen s novčanom kaznom od 50.000 kuna.

U Carini ističu da se u konkretnom slučaju ne radi o kaznenom djelu, nego o postupanju na koje je primjenjivo prekršajno zakonodavstvo.

"Ovo stoga jer je za kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora potrebno između ostaloga, da se radi o robi koja je predmet zabrana ili ograničenja, što u konkretnom predmetu nije bio slučaj", stoji u odgovoru Carine na upit portala Index radi li se o kaznenom djelu za koje je zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Carina dodaje da su s obzirom na veću vrijednost robe izvršene konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom, što je, kako ističe, redovna praksa u sličnim predmetima, a nakon čega je proveden prekršajni postupak koji je pravomoćno okončan te je novčana kazna i plaćena.

Roba koja je predmet postupanja privremeno je oduzeta radi osiguranja naplate carinskog duga, nadodaje Carina.

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici je potvrdilo da je od Carine zatražilo dostavu dokumentacije radi provjere ima li u navedenom elemenata i kaznenog djela.

Vujnovac je, pored PPD-a, vlasnik Energia naturalis Grupe (Enna Grupa) i najveći dioničar Pevexa, a početkom lipnja je predložen za člana Upravnog odbora Fortenove nakon što je dotadašnji član uprave te grupe Sergei Volk podnio ostavku na sve funkcije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 15:25