SMAKNUĆA CIVILA

Vukčević: Srpsko tužiteljstvo ima snimku koja će otkriti počinitelje ratnog zločina u Dvoru

 Screenshot

BEOGRAD - Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine došlo je do video snimaka koji bi mogli pomoći u otkrivanju počinitelja ratnog zločina nad civilima u Dvoru u kolovozu 1995., izjavio je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević za Radio-televiziju Srbije .

- Do snimaka smo došli tijekom boravka u Kopenhagenu 24. i 25. siječnja. Snimci su se poklapaju s iskazima saslušanih svjedoka, danskih vojnika, koji su u to vrijeme bili u sastavu danskog odreda u Dvoru na Uni - pojasnio je Vukčević.

Na pronađenim snimkama vide se vojnici koji u odorama bez oznaka uzlaze u Dvor, a Vukčević stiče kako se datum snimanja poklapa s datumom počinjenja zločina. Međutim, autentičnost snimke još se treba utvrditi.

Srpsko tužiteljstvo najavilo je kako će o novim detaljima ratnog zločina u Dvoru raspraviti i s hrvatskim kolegama s kojima vodi zajedničku istragu.

Vukčević je krajem siječnja u Danskoj boravio zajedno s predstavnicima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske zbog saslušanja svjedoka u ovom predmetu.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku prošle je godine objavilo kako policija provodi kriminalističku istragu teškog ratnog zločina u Dvoru 1995., no da se počinitelj još uvijek smatra nepoznatim.

Hrvatska je policija još 2006. izradila izvješće o spomenutom zločinu koje su, prema saznanjima, počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine. Naime, tijekom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. vojnici SAO Krajne usmrtili su bračni par i deset mentalno bolesnih osoba srpske nacionalnosti.

Ratni zločin u Dvoru ponovo je aktualiziran, i pokrenuta je istraga, nakon što je danski dnevnik BT u travnju prošle godine objavio priču u kojoj danski vojnik Jan Velendorf, bivši pripadnik snaga UN u Hrvatskoj, otkriva detalje koji do tada nisu bili poznati široj javnosti.

Velendorf navodi kako danski vojnici iz UN, smješteni u Hrvatskoj za vrijeme 'Oluje', nisu reagirali kad su ljudi u maskirnim odorama bez oznaka, pred njihovim očima 8. kolovoza 1995. godine počinili zločin. BT je pisao kako su se pogubljenja civila dogodila samo nekoliko metara od danske jedinice koju je činilo 200 dobro naoružanih vojnika, koji su imali naređenje da samo promatrati teren i ne intervenirati u vrijeme kada se dogodio zločin u Dvoru. Ni u tekstu ni u video prilogu danske televizije ne govori se o tome tko su počinitelji zločina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:01