SMJENA ŠEFA MORH-A

Vukelić odlazi, Vlatko Cvrtila kandidat je za novog ministra

Rekonstrukcija Vlade, koju je premijerka najavila u SAD-u, mogla bi početi s ministrom obrane
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Promjene u Vladi koje je premijerka Kosor pred novinarima spomenula u New Yorku, a potom na tu temu zašutjela ipak, kako se čini, nisu bez osnova. Iz izvora bliskih Vladi doznajemo da premijerka Kosor razmišlja o smjeni ministra obrane Branka Vukelića.

Ne znam ništa o tome

Na njegovo bi mjesto prema neslužbenim informacijama iz Banskih dvora mogao doći premijerkin savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost, profesor i donedavni dekan Fakulteta političkih znanosti dr. Vlatko Cvrtila. Sam Cvrtila nije nam želio potvrditi te spekulacije.

- Ne znam ništa o tome - bilo je jedino što je na tu temu želio reći Cvrtila koji je do ljeta 2008. bio savjetnik za obranu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i s te je dužnosti otišao na vlastiti zahtjev zbog izbora na poziciju dekana Fakulteta političkih znanosti. U veljači ove godine premijerka Jadranka Kosor imenovala ga je svojim savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost.

Premijerka zapravo nikada nije imala povjerenje u Vukelića i u njihovu je odnosu uvijek vladala distanca. Vukeliću i nadalje za vratom stoji afera Brodsplit u kojem je bio predsjednik Nadzornog odbora.

U trenutku kad se ta afera ponovno otvara premijerki sigurno nije cilj imati u Vladi ministra direktno vezanog uz taj slučaj.

Skandal s mostom

Osim toga, otvara se i pitanje istraga unutar vojnog sustava koje je ovih dana najavio ravnatelj VSOA-e general Darko Grdić. Uza sve to i zdravstveno stanje ministra nakon pretrpljenog srčanog udara onemogućava ministra u kvalitetnom obavljanju posla.

Osim toga, loš imidž Vladi Vukelić je donio svojom ulogom u gradnji mosta u blizini svoje kuće u karlovačkom naselju Vukomerečki Cerovac.

Kad se tome doda i određeno nezadovoljstvo njegovim radom unutar vojnog sustava, gdje mu zamjeraju zbog nedovoljnog zalaganja za vojne potrebe, jasno je da je Vukelić na izlaznim vratima Vlade. Osim Cvrtile, mogući kandidat za Vukelićeva nasljednika je i sadašnji državni tajnik MORH-a Mate Raboteg. U slučaju imenovanja novog ministra obrane premijerka, prema zakonu, mora pribaviti i mišljenje predsjednika Josipovića.

General Bačić

Eventualni dolazak Cvrtile, u kojeg premijerka Kosor ima veliko povjerenje, na mjesto ministra obrane moglo bi dovesti do velikih kadrovskih promjena unutar Oružanih snaga.

Javna je tajna da Cvrtila nema visoko mišljenje o načinu rada načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića. Stoga je realno očekivati da bi Lucić relativno brzo mogao otići s čela vojske. U tom slučaju, ako bi Cvrtila bio ministar obrane, najjači kandidat za zapovjednika vojske bio bi general Slavko Barić. Suprotno Vukeliću, može se očekivati da bi se Cvrtila snažnije borio za potrebe vojnog sustava.

‘Foto-Božo’ želi otići iz Vlade, ali u mirovinu

Rekonstrukcija Vlade mogla bi, kako neslužbeno doznajemo, pomesti i najstarijeg ministra u Kosoričinu timu, Božu Biškupića. Poznato je da je Biškupić i blizak Sanaderov prijatelj, koji je u njegovu premijerskom mandatu stekao nadimak “foto-Božo” jer je fotografirao radne ručkove i putovanja. Prema neslužbenim informacijama, Biškupić je nakon Sanaderova odlaska izgubio volju za ostankom u Vladi, pa je već u više navrata premijerki napomenuo da bi se želio povući iz zdravstvenih razloga. Ministar kuluture, međutim, opovrgava spekulacije prema kojima bi se pridružio Sanaderovu zastupničkom klubu u Saboru. Biškupić tvrdi da će po isteku ministarskog mandata otići u mirovinu i da podržava Vladu J. Kosor.

Premijerka je, kako doznajemo, u potrazi i za novim potpredsjednikom Vlade. Međutim, ono što zbunjuje jest podatak da za tu dužnost traži ekonomista, što znači da novi potpredsjednik neće sjesti na upražnjeno mjesto Đurđe Adlešič koja je bila zadužena za pitanja sigurnosti.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:44