VSOA DALA USKOK-U

Vukelićevih 7 afera teških 250 milijuna kuna: Preuređenje vojne kuhinje platio 8 milijuna kuna

Kao izvođač radova i obnove vojnih objekata uvijek se pojavljuje ista građevinska tvrtka
Marija Bistrica, 031010.Tradicionalno18. hodocasce vojno-redarstvenih snaga Republike Hrvatske u Mariju Bistricu.Na slici: ministar obrane Branko Vukelic govori prije Mise.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Afera kamioni tek je prva u nizu spornih poslova MORH-a koji su se našli pod povećalom USKOK-a. Vojna obavještajna agencija (VSOA) USKOKU je predala podatke o ukupno sedam spornih poslova MORH-a koji se odnose na vojne nabave, usluge i građevinske radove.

Bez dozvola

USKOK istražuje gradnju apartmanskog naselja u Kovčanju kraj Malog Lošinja, MORH-ove isplate tvrtki Masol u vlasništvu bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka za fiktivne poslove, adaptaciju vojnih objekata u Delnicama, gradnju vojnih objekata u Udbini, sporne nabave brodova klase Helsynki, nabavu kanadera, te provedbu ugovora o nabavi helikoptera i rezervnih dijelova iz Rusije kroz koje je vraćan klirinški dug. Riječ je o poslovima ukupne vrijednosti oko 250 milijuna kuna. Posebno su, kako doznajemo, zanimljivi građevinski poslovi koji su u posljednjih nekoliko godina rađeni za potrebe oružanih snaga, točnije obnove vojnih objekata i gradnja apartmana za odmor vojne vrhuške na atraktivnim lokacijama na Jadranu. Posebno je zanimljivo da se kao izvođači radova obnove i gradnje vojnih objekata i apartmana pojavljuje uvijek ista građevinska tvrtka.

Predmet uskočke istrage uz ostalo su i građevinski radovi u atraktivnoj uvali Kovčanje, četiri kilometra udaljenoj od Malog Lošinja. Milijuni proračunskih kuna utrošeni su pod izgovorom rekonstrukcije postojećih vojnih objekata u toj uvali, iako se radilo o gradnji novih apartmanskih objekata, i to bez potrebnih građevinskih dozvola. Iz MORH-a su još prošle godine tvrdili da za građevinske radove u Kovčanju nije potrebno ishoditi građevinske dozvole.

Međutim, nakon prijave koju je grad Mali Lošinj podnio Ministarstvu za zaštitu okoliša, ministarstvo Marine Matulović-Dropulić naložilo je rušenje bespravnih apartmanskih objekata u uvali Kovčanje.

Nagovarao kolegicu

Najodgovornijom osobom za bespravnu gradnju apartmana u Kovčanju, kako neslužbeno doznajemo, smatra se načelnika glavnog stožera Oružanih snaga, generala zbora Josipa Lucića. Bespravna gradnja nije, međutim, jedini problem građevinskih aktivnosti u strogo čuvanoj uvali Kovčanje. Potrošeno je nesrazmjerno mnogo novca u odnosu na vrijednost izvedenih radova.

Dodatni je problem što su u bespravno sagrađenim apartmanima ljetovali i oni koji nisu imali pravo na odmor na trošak poreznih obveznika, poput vlasnika tvrtki koje posluju s MORH-om. U apartmanima u Kovčanju odsjedali su i sudionici višednevnih seminara, održanih u organizaciji Fakulteta političkih znanosti.

Nakon što je ministarstvo graditeljstva naredilo rušenje apartmana u Kovčanju, ministar obrane Branko Vukelić nastojao je kolegicu u Vladi Marinu Matulović-Dropulić nagovoriti da naknadno legalizira bespravne apartmane, uz obrazloženje da nema smisla rušiti ono u što je već utrošen proračunski novac. Nacrte za gradnju bespravnih apartmana u Kovčanju, rađenih prema narudžbi Glavnog stožera OS, dakle generala Lucića, odobrila je i financirala Uprava za graditeljstvo MORH-a, dakle, ministar Vukelić.

Zapušteni objekti

Sličan problem s preskupim građevinskim radovima uočen je i u Delnicama, na vojnim objektima - sjedištu bojne za specijalna djelovanja kojom zapovijeda brigadir Nikola Županić, inače kum načelnika Glavnog stožera OS Josipa Lucića. Na rekonstrukciju kuhinje u tom vojnom objektu u Delnicama utrošeno je, kako doznajemo, oko osam milijuna kuna.

Slučaj apartmana u Kovčanju nije usamljen. U gradnju istovrsnih apartmana i s istim izvođačem Glavni stožer OS upustio se i na Penedi, dijelu Velikog Brijuna, na kojem se nalaze zapušteni vojni objekti. I na Penedi su apartmani rađeni pod izgovorom rekonstrukcije postojećih vojnih objekata, a u njihovu je gradnju, tvrdi naš izvor blizak MORH-u, trošen sumnjivo velik novac. No, gradnja na Penedi zasad nije predmet uskočke istrage.

Sjednica saborskog odbora o smanjenju plaća VSOA-i

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kojim predsjeda Ranko Ostojić, danas će raspravljati o smanjenim plaćama djelatnicima Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA). Plaće je, podsjetimo, smanjio ministar Vukelić, a izvori iz MORH-a uvjereni su da je to odmazda šefu VSOA-e Darku Grdiću koji je u listopadu u Ured predsjednika pred 28 generala HV-a zatražio zaštitu u borbi protiv korupcije u MORH-u. Tada je najavio da će DORH-u i USKOK-u predati nekoliko kaznenih prijava koje se odnose na nezakonitosti u MORH-u.

Za proračun VSOA-e zadužen je Ostojićev saborski Odbor, no Vukelić ga je u odluci o smanjenju plaća zaobišao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:17