IZJAVA O PUCNJAVI 91.

Vukojević izgubio spor s Boljkovcem

Josip Boljkovac je na sudu 2009. rekao da su Vice Vukojević, Gojko Šušak i Branimir Glavaš ispalili granate na Borovo Selo
Zagreb, 050214.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Sudjenje bivsem prvom ministru unutarnjih poslova Josipu Boljkovcu zbog ubojstva 21 civila sa podrucje Duge Rese 1945. godine.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Josip Boljkovac oslobođen je optužbi za klevetu, za što ga je tužio Vice Vukojević, bivši sudac Ustavnog suda.

Dio Boljkovčeva svjedočenja na Županijskom sudu u Zagrebu 10. veljače 2009. na suđenju Branimiru Glavašu za osječke ratne zločine bio je Vukojeviću povod za tužbu. Boljkovac je tada rekao kako ga je u jednom od svojih izvješća Josip Reihl-Kir obavijestio da su Branimir Glavaš, Vice Vukojević i Gojko Šušak iz armbrusta pucali na Borovo Selo.

Iako se taj podatak mnogo puta pojavljivao u medijima otkad je 1995. prikazana serija Smrt Jugoslavije u kojoj su to izjavili Boljkovac i Jadranka Reihl-Kir, supruga osječkog policajca ubijenog 1. srpnja 1991., Vukojević je tužbu dignuo tek u svibnju 2009. Sudu je objasnio da to nije učinio ranije jer je bio saborski zastupnik pa bi “bio napadnut sa svih strana” i optuživan “da imenuje suce koji sude njemu u korist”.

Na prvostupanjskom postupku na Općinskom sudu u Zagrebu koji je trajao četiri i pol godine ispitano je mnoštvo svjedoka.

Iskazi Jadranke Reihl-Kir i Stjepana Mesića, ali i još nekih svjedoka bili su ključni za oslobađajuću presudu. Kirova udovica tvrdila je kako joj je suprug u travnju 1991. ispričao da su Glavaš, Vukojević i Šušak po njega došli s dva džipa i zahtijevali da ih vodi do barikada pobunjenih Srba pred Borovim Selom. Bila je magla, Glavaš, Vukojević i Šušak izašli su iz džipa, izvadili armbruste i ispalili tri granate prema Borovu Selu.

Mesić, koji je tada bio potpredsjednik Predsjedništva SFRJ, svjedočenje Jadranke Reihl-Kir dopunio je izjavom da je o tome bio informiran u Beogradu, kada mu je general Adžić pokazao pištolj, tvrdeći da je ispao nekome od predstavnika hrvatskih vlasti koji su sudjelovali u akciji.

Mesić tada nije znao tko je to bio, ali kad je sljedećeg vikenda došao u Zagreb, upravo mu je Boljkovac naveo imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:20