DAN SJEĆANJA

Vukovarski kafići mogu raditi do četiri ujutro: ‘Druženje ne mora biti popraćeno decibelima i pjesmom...‘

Nikakve epidemiološke mjere neće biti na snazi, a prvi put nakon 2019. Kolona sjećanja ponovno će krenuti iz dvorišta vukovarske bolnice.

Kolona sjećanja 

 Vlado Kos/Cropix

Nakon dvije godine raznoraznih epidemioloških mjera i ograničenja - poput onog o maksimalno dopuštenom broju sudionika - obilježavanje Dana sjećanja ove će se godine ponovno odvijati bez ikakvih restrikcija.

U Vukovar će moći doći tko god želi, nikakve epidemiološke mjere neće biti na snazi, neće biti limitiran broj sudionika Kolone sjećanja, a prvi put nakon 2019. Kolona sjećanja u petak će ponovno krenuti iz dvorišta vukovarske bolnice - što je bilo zabranjeno 2020. i 2021. zbog mjera koje su tada bile na snazi. Domaćini očekuju da će idućih dva-tri dana Vukovar posjetiti više desetaka tisuća građana - možda i više nego u pretpandemijskim godinama.

- Ove godine nema nikakvih ograničenja. Dakle, obilježavanje vukovarske tragedije ponovno se vraća i u krug bolnice, odakle će opet krenuti i sama Kolona sjećanja, baš kao i prije pandemije. Pošto je u međuvremenu 18. studenoga proglašen neradnim danom očekujem da će u Vukovar ove godine doći zaista jako puno građana iz cijele zemlje - kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Kako program obilježavanja i sjećanja na vukovarske žrtve već traje i završava tek u nedjelju, Grad je, očito zbog prognoze da će ove godine doći jako puno gostiju iz cijele zemlje, donio posebnu odluku kojom se u četvrtak, petak i subotu kafićima, barovima i restoranima omogućuje rad do 4 ujutro - dok su lani zbog epidemioloških ogranićenja ugostiteljski objekti smjeli raditi samo do 21 navečer.

Gradska uprava odluku je donijela uz napomenu kako "rad ugostiteljskih objekata s produljenim radnim vremenom mora biti sukladan odluci Hrvatskog sabora o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a kojom je određeno primjereno i dostojanstveno obilježavanje navedenog dana u znak poštivanja na žrtve Vukovara 1991. godine".

- I prije smo donosili odluke o produljenom radu ugostiteljskih objekata, ali uvijek uz zamolbu da se pridržavaju reda i da se ponašaju onako kako i priliči danima kada obilježavamo vukovarsku tragediju. Problem imamo kada neki zaborave zašto su došli u Vukovar, pa odvrnu glazbu. Neka se ljudi druže, ovdje se 18. studenoga sretnu i neki koji se godinama nisu vidjeli, nemam ništa protiv toga. Dapače. Samo napominjem da to druženje ne mora biti popraćeno decibelima i pjesmom - kaže gradonačelnik Penava.

Glavni dio programa "Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta" počinje u petak (18. studenoga) u 10 sati u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice Dr. Juraj Njavro. Kolona sjećanja će iz dvorišta bolnice krenuti uobičajenom trasom - Gundulićevom, Vesne Bosanac, Županijskom, Strossmayerovom, Dr. Franje Tuđmana, Trgom hrvatskih branitelja, Stjepana Radića, Trgom Slavija, Bana Josipa Jelačića, sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će uslijediti odavanje počasti polaganjem vijenaca, a nakon toga bit će održana i misa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:16