ZAHVALJUJUĆI PENAVI

Vukovarsko gradsko poduzeće investira 300.000 u novu suvenirnicu. U blizini je druga suvenirnica

U projektu koji je izradila zagrebačka tvrtka Arhingtrade predviđeni su povećanje postojećeg kioska za prodaju karata i suvenirnice

Ivan Penava

 Damjan Tadic/CROPIX

Vukovarsko gradsko poduzeće "Vukovarski vodotoranj - Simbol hrvatskog zajedništva" u postupku je javne nabave za izgradnju suvenirnice koja bi spomenutu tvrtku mogla koštati između 7200 eura i 7800 eura po kvadratu, objavio je Telegram.

Iako je, navodi taj portal, tvrtka koja upravlja spomen-obilježjem vukovarskog vodotornja za izgradnju suvenirnice veličine 54 kvadrata pripremila 252.500 eura, ponude koje su pristigle na pripadajući javni natječaj kreću se između 335.749 eura i 309.882 eura. Svi spomenuti iznosi su bez PDV-a, a kad se uračuna PDV, dolazi se do spomenutog raspona cijena kvadrata suvenirnice.

- Prostor suvenirnice neposredno je vezan na ulazni prostor lifta s uređajima za kontrolu ulaza i brojačima posjetitelja Vodotornja. Za sve to nisu dovoljni postojeća nadstrešnica i kiosk, pa će se rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti površina veličine 53,92 kvadratna metra - napominje autor Telegramova teksta Drago Hedl.

Analizirajući javni natječaj vukovarske gradske tvrtke, novinar Telegrama, među ostalim, napominje kako je u projektu koji je izradila zagrebačka tvrtka Arhingtrade predviđena rekonstrukcija, odnosno povećanje postojećeg kioska za prodaju karata i suvenirnice. Nova suvenirnica, stoji u projektu, služit će kao prostor za prodaju karata, kontrolu i nadzor ulaza te prodaju suvenira.

Isti izvor skreće pozornost i na podatak da se u blizini vukovarskog vodotornja nalazi suvenirnica udruge Danubius čiji članovi, ističe se, sami izrađuju suvenire i čija je cijena niža od onih koji se prodaju u sadašnjem kiosku uz Vodotoranj, a koji će uskoro biti zamijenjen novom suvenirnicom.

- Ta udruga, ali i još četiri suvenirnice u Vukovaru, tako će dobiti izravnu konkurenciju zahvaljujući naporima gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da Grad Vukovar, uz dva već izgrađena kafića, a sad i gradnjom suvenirnice, uđe u ugostiteljski i turistički biznis - komentira Drago Hedl, podsjećajući da je vukovarska gradska uprava sagradila poslovne prostore za dva kafića i dala ih u najam.

Moglo bi se to, dodaje novinar Telegrama, nazvati i nelojalnom konkurencijom, budući da je u dva kafića, a sad i gradnjom suvenirnice, Grad Vukovar "upumpao" gotovo milijun eura javnog novca, iznos koji si privatni sektor, koji se bavi takvim djelatnostima, zaključuje Hedl, ne može lako priuštiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:37