POSJET VOJVODINI

Vukovarsko-srijemski župan za opstanak Hrvata u Srbiji: ‘Izgubit će nam se trag, mladi će nam otići‘

Dekanić je posjetio Bač i Vajsku u Vojvodini i poručio da će županija nastaviti podupirati projekte hrvatske zajednice

Damir Dekanić

 Vlado Kos/Cropix

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić najavio je u srijedu prigodom posjeta mjestima Bač i Vajska u Vojvodini da će županija nastaviti podupirati projekte hrvatske zajednice čiji je cilj njihov ostanak, opstanak i očuvanje političkog identiteta.

„Želim našim sunarodnjacima kvalitetu života kakvu imaju Srbi u Hrvatskoj. Ovdje se u Srbiji vidi da je to drukčije. Moramo na tome poraditi, jer će nam mladi ljudi otići, a onda odlazi i kultura, identitet s ovih prostora. Poslije kratkog vremena tako će nam se izgubiti trag“, izjavio je Dekanić.

On je u pratnji predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova i čelnice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV) Jasne Vojnić posjetio mjesnu crkvu sv. Pavla Apostola i Franjevački samostan u Baču.

Vukovarsko-srijemska županija, dodao je, dugi niz godina podupire projekte hrvatske zajednice u bačkom Podunavlju, ističući kako su kupili objekt koji je preuređen u Šokačku kuću i sjedište je mjesnih Hrvata u selu Vajska.

„Također želimo da se obnovi konkatedrala u Baču, kako bi joj vratili barem dio staroga sjaja, koja je svjedočanstvo duge prisutnosti Hrvata katolika na ovim prostorima“, naveo je župan.

Tomislav Žigmanov je rekao da je na susretu u Baču, osim o potpori projektima zajednice, bilo riječi i o nastavku „političke suradnje, odnosno snaženju političkih kapaciteta“.

„Dolazak župana potpora je i aktivnostima DSHV-a pred izbore 3. travnja“, dodao je čelnik te stranke.

Ocijenio je da je dolazak više visokih izaslanstava iz Hrvatske posljednjih tjedana izraz djelatnog interesa matične domovine za Hrvate u Srbiji i njihovu političku budućnost.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić rekla je da je od županije zatražena potpora za projekt formiranja edukacijsko-rekreacijskog centra pri crkvi sv. Pavla Apostola.

„U Baču je veliki potencijal, a postoji i spremnost Subotičke biskupije da se napravi edukacijsko rekreacijski centar, koji bi bio središte okupljanja naših studenata, predstavnika crkve, roditelja. To je dugoročni projekt koji bi mogao oživjeti hrvatsku zajednicu u bačkom Podunavlju, te zadržati mlade“, izjavila je čelnica HNV-a.

Zahvalila je što Vukovarsko-srijemska županija financira kadrovsko osnaživanje zajednice, što studenti iz Vojvodine dobivaju stipendije, te na drugoj financijskoj potpori HNV-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 09:15